Besök i romartiden

söndag, 9 juli, 2017 av Karina Ericsson Wärn

En tjugominuters promenad österut, vid Rue de Navarre i Paris 5e arrondissement, ligger romartiden. Eller i alla fall rester av den i form av Arènes de Lutèce från 100-talet e.Kr. Här rymdes en sittande publik på 10 000 personer. Väldigt många, inte minst med tanke på att det då kanske bara bodde runt 100 000 i Lutetia, som Paris hette på den tiden. 


Minst sagt spektakulära var skådespelen som oftast hade formatet av hemska gladiatorspel som kunde inkludera både djur och människor. Ibland fylldes arenans ”scen” med vatten inför iscensättningen av dramatiska sjöslag. Nu spelas här fotboll, och i skuggan sitter en och annan och läser. Idag är djur förbjudna på Arenan, iallafall hundar. Men eftersom Kim inte kan läsa så flanerade han som vanligt runt i godan ro.

Kommentera

Bistrot l’Estrapade

lördag, 8 juli, 2017 av Karina Ericsson Wärn

Igår dinerade vi på Bistrot l’Estrapade i 5e arrondissementet. Ett ställe vi passerat hur många gånger som helst, men aldrig ätit på. Vi har alltid sagt att det ser väldigt trevligt ut, och det där borde vi testa, och så vidare. Igår avancerade vi från prat till verklighet. Promenerade från ”vårt” 6e och slog oss ned vid ett bord vid halv åtta tiden. Inredningen är i klassisk trevlig bistrotstil med zinkdisk, mosaikgolv, små lampetter, spegelvägg och intressanta små inramade bilder att titta på. Kim fick genast en vattenskål, vilket man som hundägare uppskattar. Vi åt en 3-rättersmeny där min enda invändning är att förrätten var lite för vinterbetonad. Ett grillat päron med roquefortost och chorizo. Rätten serverades het som attan, med osten smält till en sås. Eftersom det råder plus trettio grader hade det varit mer passande om samma rätt serverades kall – ett avsvalnat grillat päron med rumsvarm smulad roquefort och chorizo. Därefter följde för min del lite anka och slutligen en körsbärskaka. Servicen var både trevlig och uppmärksam. Inget att klaga på alltså. Men själva krogen, med plats för 20 gäster, gör sig nog bäst vintertid då den verkligen är ett litet mysigt krypin som kommer kännas otroligt välkomnande när man huttrar och regnet duggar iskallt. Hit kommer vi absolut gå tillbaka, men först när hösten/vintern anlänt.


Kommentera

Litet tilltugg på tonfisk

fredag, 7 juli, 2017 av Karina Ericsson Wärn

Det är varmt. Hela tiden. Kim har fått en våt sjal kring halsen som svalkar (Missoni, ska det vara så ska det…).  Och promenaderna blir korta.  Ett tilltugg jag gärna langar fram i värmen är rilette på tonfisk, serverad på lite paprika eller ett endiveblad. Låt en burk med tonfisk i vatten rinna av, salta, peppra, ha i lite citron och någon urkärnad oliv samt kanske en liten sked créme fraiche. Mixa. Klart! Gott till en kir vin blanc.


Kommentera

Ny handväska

fredag, 7 juli, 2017 av Karina Ericsson Wärn

Jag tänker vidare. Och idag fkuserar jag på en ny handväska. Tror förstås inte att någon sådan kommer att materialisera sig genom ren tankekraft. Men ett inköp av en ny handväska behöver vara genomtänkt. Så var det med det. Och det finns ju att välja på så att säga. Viktigast är att den går att bära tvärs över kroppen så att jag kan fladdra fritt med händerna, alternativt hålla i ett hundkoppel eller två. Väskan får heller inte vara för stor utan behöver kunna hänga med när jag flanerar fram i Kulturhuset Stadsteaterns gångar, kulvertar, korridorer och okända utrymmen.

Snygg och helt i min smak, men lite för dyster färgställning.

Modellen helt rätt, men färgen…njae.

Helt underbar, men kanske mer som fruktkorg på skrivbordet.

Snygg, och i en färg jag gillar, men på tok för stor.

Perfekt. Bara ett problem: tokdyr.

Kommentera

Kall soppa

torsdag, 6 juli, 2017 av Karina Ericsson Wärn

Finns inget så gott som en kall soppa när termometern visar plus trettio och mer. Igår blev det sålunda en Gazpacho till ”varmrätt”. Mixade 1/2 skalad gurka + 1 gul paprika + 1 vitlöksklyfta + 4 avlånga röda tomater + 2 msk vit balsamvinäger + lite chiliflingor + salt + peppar. Smakade av. Lät stå i kylen ett par timmar så smakerna fick utvecklas och gifta sig med varandra. Serverade med lite tillbehör som skinka, gott bröd, ostar och frukt (avsluta alltid en måltid med frukt!). Idag fortsätter läsarbetet.



 

 

Kommentera