Förbereder mig så smått för en ny hektisk arbetssäsong som sparkar igång i och med Paris herrmodevecka lite längre fram i månaden. Förberedelserna innebär bland annat att jag köper en ny Moleskin anteckningsbok och så en bunt vanliga svarta kulspets Bic (vart tar de vägen?). Checkar också kamerans batterier, laddare och kablage. Inget får haverera, allt måste funka. Inte minst klädseln måste fungera. Vi som jobbart med att notera och dokumentera, och sedan analysera – vad vi ser – springer inte omkring på höga klackar eller i finaste klänningen. Nej, det är praktiskt som gäller. Vilket i mitt fall nu kommer ett bestå av ett par second-hand fyndade skinnstövlar från Pertti Palmroth, pennkjol från Gap varvat med svarta jeans också från Gap. Och sedan kommer det bästa, som överdel bär jag gamla avlagda t-shirts. Låter inte särskilt glammigt, och det är det inte. Men jobbigt är både tålamodsprövande och svettigt. Ena stunden står man ute i regn eller iskyla i evigheter och väntar på att släppas in, i nästa sitter man inomhus (med ytterkläderna på!) i badande i strålkastarljus som ger bastuhet värme. Dessa temperaturväxlingar är ytterst påfrestande. För att inte se alltför tråkig ut lägger jag krut på ögon och mun, samt bär alla mina ringar och ibland kanske en trevlig scarfves. Efter modeveckans slut blir t-shirtarna till skoputstrasor. Så var det med det.
Intet ONT anande
Imorgon skall Kim gå till veterinären och sövas en lite stund. En ful tand behöver tas bort. Halsmandlarna behöver också kikas på. Det är något som ger upphov till att han fått smeknamnet Stinko. Förhoppningsvis kan vi efter imorgon sluta kalla honom för det.
Älskade ingefära
Nu lite mer om ingefära, en knöl jag bara måste ha hemma. Rent utseendemässigt är ingefärsroten en rätt så oansenlig blek sak. Men ack vilken kraft den besitter. Ett måste att ha hemma i kylen. Ingefäran innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter olerosin, som ger den skarpa smaken. Ingefäran är förutom att vara en antioxidant också slemlösande samt stimulerar cirkulationen och hjälper matsmältningen på traven och fungerar avslappnande. En riktig bästis. Den färska knölen är förstås att föredra framför pulver på burk (som förstås är toppen att strö på filen eller gröten). I asiatiska matbutiker kan man köpa kanderad ingefära, som kan hjälpa matsmältningen på traven. Den färska ingefäran skalar du enklast med en vanlig potatisskalare. Förvara din knöl i svalen.
Två urenkla ingefärsrecept.
Riv lite färsk ingefära i en kopp. Häll över kokande vatten. Drick som te. Perfekt att ta med i termos vid utflykt i kallt väder. Söta gärna med honung.
Smaksätt rinnande honung med riven ingefära och rivet citronskal. Använd som topping till färsk frukt.
Kommentera