Godispåse

måndag, 21 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Tack för alla fantastiska mejl som kommer från er som var med oss på Yxtaholm. Läsaren och Yxtaholmsgästen Inger har skickat en bild på sin ”godispåse”. Alla fick varsin, och den var fullpackad med allt från strumpbyxor från svenska Legnology och solbrillor från favoptic till Diorsmink och cava från René Barbier. Vad vi glömde att säga – vi hade fullt upp med att hylla Årets Granntant 2013/Ewa-Lena Spåre samt gästen Birgitta som fyllde 75 – det var att godispåsen var en födelsedagspresent. Oss Granntanter Emellan har nämligen precis fyllt ett år. Istället för att ge oss själva något, ville vi ge er läsare en present. Utan er skulle vi ju inte ha så roligt, och idag är ni nästan 700 000 läsare! Och, som vi alltid påpekar: vi tar inte emot pengar för att lyfta fram eller dissa produkter, utan nämner dem för att vi gillar eller ogillar dem. Innehållet till godispåsen har vi fått från herrar och damer som vi lärt känna i arbetslivet.

1385473_525891984144257_836649386_n

Kommentera

Indisk middag

söndag, 20 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Ikväll blir det en middag med lite indiska smaker. En kycklinggryta, röda linser, smaksatt basmatiris och gurksallad. Serveras med chutney och tjock yoghurt. Öl eller vatten i glasen.

Kycklinggrytan har jag gjort så här: brynte kycklinglår, i med skivad gul lök och vitlök, jag hade också i liten kvarbliven färsk chili, några bortglömda torkade plommon och en slatt rödlök. Stek ihop. Salta, peppra. Sedan kryddade jag med spiskummin som granntanten tagit hem från Turkiet samt garam masala, torkad ingefära (glömde köpa färsk), kanel och … inget mer. Hällde över en burk hela tomater. Klippte tomaterna i tre delar. På med ett par burkar vatten och en skvätt kycklingfond. Koka klart, smaka av.

De röda linserna sköljer jag, sedan får de koka i kycklingfond. Kryddar med spiskummin. Får sjuda på låg värme.

Riset steker jag lätt i rapsolja, kryddar med garam masala och gurkmeja. På med vatten. När riset kokat klart häller jag i gröna ärtor direkt från frysen. På med locket igen så ärtorna tinar och blir varma.

Hatar kladdiga köksbänkar. Redskapen skall ligga på en tallrik. Punkt slut.

20131020-172050.jpg

20131020-172055.jpg

20131020-172059.jpg

20131020-180030.jpg

20131020-180039.jpg

20131020-181943.jpg

20131020-181950.jpg

20131020-181955.jpg

20131020-182144.jpg

Kommentera

Mos i huvudet

söndag, 20 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

I fiskdisken på Coop ligger något klumpigt vitt i ett tråg. Kikar närmare då jag hoppas det skall vara Brandade, en fransk fiskrätt. Men nej. Det var potatismos! För 89 kronor/kilot!!! Är folk knäppa eller? Vem köper färdigt mos? Potäterna kostar 9.90/kilo. Bara att koka och mosa med lite smör, varm mjölk, salta och peppra, ha i lite riven muskot. Ett kallt mos går för övrigt inte att värma upp med hedern i behåll, det blir som klister.

20131020-132923.jpg

20131020-132933.jpg

20131020-132942.jpg

Kommentera

Byebye Yxtaholm

lördag, 19 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Vaknar till en underbar höstdag på Yxtaholm. I skogen jagas det, så det gäller att välja promenadstråk med omsorg. De flesta tog vara på det vackra vädret, många använde sina favoptic-solglasögon gjorda av petflaskor, en bland många presenter i påsen som varje gäst fick. Andra presenter var cava från René Barbier, handkräm från Weleda, lyxsmink och parfym från Dior, hudvård från Apolivia, brun utan sol från St.Tropez, hårvårdsprodukter från L’Oréal i massor, strumpbyxor från svenska Legnology … bland annat. Efter en lång frukost, som följdes av en fisklunch, var det dags att säga adjö. För denna gång. Det känns som om allt gick bra. Visitkort utväxlades. Frågor ställdes. Servicen var på topp. Enda smolket var att vår sminkdam Annika Stödberg försov sig i Göteborg, och därmed inte dök upp för att sminka vår vinnare Eva. Synd. Men vi har trollat fram en lösning. Vi granntanter skall sammanstråla med Eva, och hennes väninna Anna, hos Fru Stödberg. Make-up skall läggas, cava skall drickas, och Eva som redan är skitsnygg skall bara bli … ja, ännu snyggare. Allt kommer att dokumenteras och läggas ut som en artikel.

20131019-133302.jpg

20131019-133311.jpg

20131019-133330.jpg

20131019-133400.jpg

20131019-133406.jpg

20131019-133425.jpg

20131019-133433.jpg

20131019-133338.jpg

20131019-133347.jpg

20131019-133319.jpg

20131019-133325.jpg

20131019-154537.jpg

20131019-154550.jpg

Kommentera

Avs Yxtaholm

lördag, 19 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Åh vad vi har det bra här på Yxtaholms Slott tillsammans med 25 härliga läsare. Igår njöt vi av en 4-rätters middag med flotta viner till, och massor av prat. Här knöts det nya kontakter. I sällskapet ingick också fyra hundar. Underbart att vi fick ha med dem. Knyckte med mig menyn hem, och det här åt vi:

Havskräftsterrin med mild saffransmajonnäs, marinerad fänkål och vaktelägg.

Helstekt sörmländskt dovhjortsinnanlår med rustika rotsaker, pommesfondant och rökt rödvinssås.

Importerade och lokalproducerade ostar tillsammans med slottets marmelader.

Granatäppelmousse med hjortron i gelé och persikosorbet.

 

20131019-080554.jpg

20131019-080712.jpg

20131019-080726.jpg

20131019-080738.jpg

20131019-080744.jpg

20131019-080800.jpg

 

20131019-080700.jpg

20131019-080629.jpg

 

20131019-133951.jpg

20131019-133958.jpg

 

Kommentera