Pippi och potatis

lördag, 26 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Ikväll blir det Coquelet, liten kyckling, med hasselbackspotatis, haricot verts, dragonsås och gelé. Jag lägger potatisarna i en träslev när jag skär dem. Då kan man inte skära rakt igenom. Penslar med smör, skjuts in i ugnen på 220 grader. Pensla igen efter 20 minuter. Baka ytterligare 20-30 minuter. Strö över lite ströbröd sista kvarten.

Småpippisarna fyllde jag med vad som fanns. Kotlettbacon och timjan. Saltar, pepprar, bryner i smör och olivolja. Lyfter över fåglarna i en gryta. Vispar ur stekpannan med vitt vin och vatten, häller över fåglarna. Adderar lite torr sherry och kycklingfond. Putteriputter. Efter ca 30 minuter är fåglarna klara. Ta upp och håll varma under folie.

Har du tajmat allt väl är potatisen strax klar. Bönorna har precis kokat upp. Häll grädde i grytan. Reducera. Smaka. Tillsätt dragon. Soja om sältan tillåter. Smaka. Klart? Servera.

20131026-175019.jpg

20131026-175027.jpg

20131026-175038.jpg

20131026-175051.jpg

20131026-182347.jpg

Kommentera

Hundkalas

lördag, 26 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Idag var det hundkalas uppe på Mosebacke. Konstnären Ulf Rollof med familj firade sin underbara Bella, en importerad gatuhund. På plats var också Aslan med sin husse Jockum Nordström, dotterns svärfar. Aslan kommer vi att se mer av idag, för han skall sova över i afton. Det blir trevligt.

20131026-122347.jpg

20131026-122400.jpg

20131026-122415.jpg

20131026-122424.jpg

20131026-122431.jpg

20131026-122437.jpg

Kommentera

Teori och Prada

fredag, 25 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

För ett tag sedan fick jag av en dam i en ledningsgrupp frågan ”hur står det till med teorikunskaperna?”. Fick lust att svara ” tack bra, jag har körkort”. Nu var det inte den typen av teori hon var ute efter, utan en annan. Förnärmad upplyste jag henne om att jag undervisat vid Konstfacks Curator Lab i flera år, och naturligtvis läst samma teori som jag tvingat i studenterna. Pinsamt nog lyfte jag också fram att jag var gift med en filosof och teoretiker. Jag borde ha lutat mig mot mina egna meriter. Enbart. Nåja. Känner dock att jag fortfarande är lite stött över den där frågan. Så här kommer ett litet axplock bilder från en av hemmets många bokhyllor (läs mellan raderna: teorimarinerad hjärna svävar ovan mitt röda läppstift). Brum brum. Böcker och slitna Pradaväskor är för övrigt en bra kombo.

20131025-162843.jpg

20131025-162919.jpg

20131025-162945.jpg

20131025-163032.jpg

20131025-163131.jpg

20131025-163250.jpg

Kommentera

Musslor och bönor

fredag, 25 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

I afton blir det musslor på menyn. Först mjukar jag upp finhackad gul lök och vitlök i olivolja. I med färsk timjan och persilja. I med fiskfond och vitt vin. Salta och peppra. Låt puttra ihop. Under tiden skrubbar du musslorna. Öppna musslor slängs. Smaka av koket. Lägg i musslorna. På med lock. Musslorna är klara när de öppnat sig. Vill man få det lite matigare: häll i en burk stora vita bönor (utan tomatsås herregud) precis innan musslorna är klara. Servera ett gott bröd till. I glaset passar öl eller vitt vin. Ej öppnade musslor äts ej!

20131025-183748.jpg

20131025-183758.jpg

20131025-183805.jpg

20131025-183812.jpg

20131025-190101.jpg

Kommentera

Sardellpasta

torsdag, 24 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Det finns vissa saker jag alltid ser till att ha hemma. Sardeller hör dit, antingen hela eller som pasta på tub. Ikväll blir det en hot vegetarisk pastarätt. Så här har jag gjort:

Skivad vitlök värms upp i olivolja. I med sardellpasta, Zeta har precis lanserat en på tub, som de kallar för sardellcréme. Toppen! I med passerade tomater. Salta, peppra, i med chili (borde hettats upp med olivoljan men glömde), sockra lite. Låt puttra. Koka pastan. När den är klar så häller du över sardelltomatsåsen, addera kapris och svarta oliver. Riv över parmesan.

Kim äter trots att käken är sydd. Bra tecken!
.

20131024-190312.jpg

20131024-190333.jpg

20131024-190341.jpg

20131024-190446.jpg

20131024-191108.jpg

Kommentera