Fransk vongole

onsdag, 3 juni, 2015 av Karina Ericsson Wärn

I afton blir det pasta vongole. Fräser hackad vitlök och persilja samt några torkade små chilis lite lätt i olivolja. Persiljestjälkarna åker också med, de ger smak. På med lite torkad timjan, salt, peppar och vitt vin. I med en sked fumet de poisson. Låt puttra ihop. Smaka av. Koka linguinin nästan klar. Ställ åt sidan. Häll de rengjorda små musslorna i vin koket. Sätt på ett lock. När musslorna öppnat sig är de klara. I med pastan och låt det puttra ihop litegrann. Klart!









Kommentera

Vad är dans?

onsdag, 3 juni, 2015 av Karina Ericsson Wärn

För ett tag sedan fick jag ett uppdrag av kollegan Kenneth Kvarnström. Ni vet dansaren och koreografen, vars danskompani huserar på Kulturhuset Stadsteatern. Kenneth ville att jag skulle skriva en text till höstens danskatalog utifrån frågan ”Vad är dans?”. Och det har jag nu gjort. Att fundera på vad som kan vara dans har varit väldigt roligt. Dans är för mig helt okänd mark. Ja, inte själva dansandet i sig, men dans som begrepp och teori. Nu är texten i alla fall levererad. Och Kvarnström nöjd och glad. Och jag ägnar mig åt annat igen: promenerar med Kim, bokar bord, köper läsning och mejlar kollegor. 



Kommentera

Jardin du Luxembourg

tisdag, 2 juni, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Tar en promenad med maken och Kim genom Luxembourgträdgården. Mål: hundmatsbutiken vid Rue Vavin. På väg hem stannar vi till vid Marché Saint Germain och köper bladpersilja till lunchen: sardiner i olivolja på svenskt knäcke, några stänk citron och så lite persilja.









Kommentera

Pasta på rester

måndag, 1 juni, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Lever enligt devisen: inget ätbart får slängas. Så vad göra med prosciutto crudon som blivit lite för hård för att ätas solokvist? Jo, den får åka ner i en pastarätt gjord så här: en hackad gul lök mjukstekes i olivolja. Lägg åt sidan. Tre små tärnade förkokta morötter fräses i olivolja (på slutet i sällskap med hackad vitlök). Lägg ihop med löken. Bacontärningar stekes. Lägg ihop med lökblandningen. Fräs den upphackade skinkan. Lägg ihop med lökblandningen. Stek lite svamp. Häll lök- skink/baconblandningen över svampen. Salta, peppra. Tillsätt creme fraiche, torkad dragon och dijonsenap. Smaka av. Mer vitlök? Mer dragon? Var försiktig med saltet dock, om skinkan är salt. Serveras med penne och en rå äggula samt parmesan. Till dessert blir det persika och kvällspromenad. Promenad före också, för den delen. Soligt och skönt.















Kommentera

Dorade Royale

söndag, 31 maj, 2015 av Karina Ericsson Wärn

I afton står jag för matlagningen. Det var ett tag sedan sist. Stockholmstillvaron innebär allt som oftast middag på lokal. Trevligt, men jag kan sakna matlagningen som är rena rama avkopplingen för min del. Ikväll skjutsar jag in en Dorade Royal i ugnen som värmts till 190 grader. Fisken har tömts men har kvar fjällen. Saltar och pepprar inuti. Fyller med bladpersilja och citron. Runtom lägger jag zucchini (som först vattnats ur: saltats/vilat/kramats i ren handduk), små tomater och hela vitlöksklyftor. På med olivolja och lite timjan. Bakas i ugnen ca 40 min. Till fisken serveras stekt tärnad potatis (förkokt) med svarta oliver från Kreta. Medan fisken lagar sig: ett glas kir vin blanc.





Kommentera