Yesil Vadi – Gröndal

lördag, 29 december, 2012 av Camilla Thulin

Igår var vi med våra grannar på en restaurang 30 minuter härifrån mot Torba, Yesil Vadi, som betyder grön dal. En grill restaurang, som förmodligen är helt vild på sommaren, för den ligger långt ute i oredligheten. Regnet stod som spön i backen och vi var de enda gästerna. Vinet fick åka och köpas i närliggande snabbköp. Meze rätterna var goda och köttet, som grillad vid varje bord i en öppen spis i en järnläda var suveränt! Ett typiskt turk ställe med musik i trädgården och allmänt highlife, hit ska vi återvända i sommar.

20121229-144201.jpg

20121229-144239.jpg

20121229-144333.jpg

20121229-144412.jpg

20121229-144505.jpg

20121229-144547.jpg

Kommentera

Grannar

lördag, 29 december, 2012 av Camilla Thulin

Vi har två söta unga kvigor bor runt hörnet. Väldigt fräscha små kor. Dessa by kor har alltid fina halsband. Ofta kan man se dem tillsammans med en by tant, hon har dem i koppel och de vankar tillsammans utmed dikesrenen och äter gräs, respektive plockar någon intressant hushålls växt. Jag är oerhört intresserad av alla kryddor som växer överallt. När vi gör bergspromenader finns både vild salvia, oregano och timjan. På tomten har vi rosmarin och ett stort rosépeppar träd.

20121229-141736.jpg

20121229-142013.jpg

20121229-142143.jpg

Kommentera

Tehuset på marknaden

lördag, 29 december, 2012 av Camilla Thulin

På marknaden träffar man en massa bekanta ansikten. Det är alltid lika roligt att sätta sig hos Tehus tanten, dricka ett glas te medan folklivet brusar. Nu på vintern får man riktigt orientalisk feeling, eftersom det är minimalt med turister. Bara några sådana som vi, utlänningar med hus.

20121229-135225.jpg

20121229-135456.jpg

20121229-135613.jpg

20121229-135756.jpg

20121229-135853.jpg

20121229-135934.jpg

20121229-140048.jpg

20121229-140151.jpg

20121229-140235.jpg

20121229-140318.jpg

20121229-140404.jpg

20121229-140521.jpg

20121229-140617.jpg

Kommentera

Sucuk – turkisk korv

fredag, 28 december, 2012 av Camilla Thulin

Vi har fått en ny turkisk favorit, Sucuk, en stark korv, som finns i lite olika utföranden. Igår köpte vi en stor som är gjord på nöt kött och några små gjorda nermalda kameler. Den ska stekas i tunna skivor. En härlig smak av chili, vitlök, sumak och spiskummin. Jätte god som frukostkorv till stekta ägg. Den borde finnas i Hötorgshallen och i alla orientaliska livsmedelsbutiker som har en charkdisk. Våga prova, för Sucuk är riktigt god om man jämför med Falukorv och annan mesig mellanmjölks korv i Svedala.

20121228-131735.jpg

20121228-131842.jpg

20121228-131949.jpg

20121228-132040.jpg

Kommentera

Byns kyrkogård

fredag, 28 december, 2012 av Camilla Thulin

Strax nedanför vår lilla moské ligger kyrkogården med fantastiska gamla gravstenar och nya av varierande slag. Det är en fridfull plats som vårdas. Nu på vinterns ser den lite skräpig ut, men aldrig på sommaren. Har alltid fascinerats av de intressanta gravstenarna med huvuden på. Det finns förklaringar på dessa som någon vid tillfälle berättat, men dessvärre har infot ramlat ur skallen! Men ska försöka fånga upp den igen.

20121228-122834.jpg

20121228-123117.jpg

20121228-123229.jpg

20121228-123358.jpg

20121228-123503.jpg

20121228-123625.jpg

20121228-123727.jpg

Kommentera