Nere på vår lyxmarina trängs de mest exklusiva butikerna med varandra. Mest flott är nog bröderna Muharrem och Ferhan Gilans juvelshop. Herrarnas gammelfarmor var de Ottomanska pashornas chefssömmerska. Juvelerna är maffiga, fyllda med diamanter och andra intressanta stenar. Tror dock inte att kommersen blomstrar, butiken är mer som en reklamplats.
Raki hörnan
Igår kväll var det invigning av vår turkiska granntant Tinas Raki hörna. En koslig plats uppe på hennes takterrass. Vi började med ett litet glas på vår ”hylla”. Givetvis var Mini med, just denna kväll extremt intresserad av min lilla handväska. Det var en trevlig, lång afton med olika granntanter, granngubbar och inbjudna gäster.
Bästa Hoummosen
Detta recept på Hoummus är det bästa jag provat. Äter alltid Hoummus eller Fava (puré på gula ärtor), så fort det finns på menyn. Man kan nästan säga att jag är besatt av dessa två orientaliska röror. Fava tar längre tid att göra, eftersom de gula ärtorna ska blötläggas i många timmar och sedan kokas länge. Därför är detta Hoummus recept perfekt, det tar högst 10 minuter att tillreda. Har snott det av min vän Uluc, som jag skrivit boken ”Meze Maritime” med. Ta 2 burkar konserverade kikärtor = 800 gr – häll av lagen och spara 5 matskedar, 4 stora grovt hackade vitlöksklyftor, 1/2 röd chilifrukt – hackad, 1 matsked tahini, 1 dl matolja, 1/2 dl olivolja, saften av 1/2 citron, lite salt och peppar. Mixa allt tillsammans till en slät puré. Smaka av och tillsätt det du tycker saknas. Servera på ett fat, gör en liten grop i mitten, ringla lite olivolja i gropen och garnera med lite paprika pulver. Servera till lite vad som helst, väldigt gott på en rostad macka.
Kommentera