Brytbönor

tisdag, 23 juli, 2013 av Camilla Thulin

Här kommer recept nummer två, en meze med kokta brytbönor. En rätt som också är suverän att ha till en fisk, kött eller kycklingbit. Återigen, mängderna är ungefärliga, det är bara att improvisera. Ett kilo brytbönor ska rensas – obs, viktigt att ta bort ”tråden” som sitter på båda sidor av bönan, ta en liten vass kniv och tälj bort dem – dela dem på mitten. Ös över dem i en stor gryta med någon cm vatten på botten.Ta 3 stora bifftomater,  eller motsvarande mängd vanliga tomater, kanske 6-8 stycken. Dela tomaterna på mitten, ta bort skruttbiten. Riv tomaterna på det största rivet på rivjärnet, kärnor ska med, dock inte skalet. Detta är det turkiska sättet att skala tomaten, vi brukar ju hetta upp dem i vatten. Ner med rivet i en bunke. Hacka en knippe smal salladslök, strö över en gnutta salt och socker, krama in det i salladslöken med händerna. Blanda sedan lökhacket med tomatröran och häll över bönorna och rör om. Sätt på locket och låt koka upp och sätt ner värmen, låt bönorna puttra sakta tills de blivit mjuka, låt bönorna svalna innan servering. En kanon rätt, som också går fint att spara i kylskåpet några dagar.

image

Kommentera

Denizkizi – sjöjungfrun

måndag, 22 juli, 2013 av Camilla Thulin

På vår väninna Aslis inrådan åkte vi til restaurant Denizkizi utmed strandkanten mot Geriç i Johans jakt efter babysquid. Enligt henne är de den enda krogen som har färsk sådan. Johan och Staffan var mycket nöjda med sin grillade babysquid och jag med min fried, tror att bläckfisken var pinfärsk. Man får inte glömma att det råder fiskeförbud i storskalighet här från maj till september. En fågel kvittrade att de mesta av fisken på krogen är djupfryst. Man köper 100-tals kilon under fisk säsongen och djupfryser. Diskarna visar lite färsk fisk och det som serveras är fryst fisk. Kanske är det en skröna, vem vet? Egentligen, vad spelar det för roll om det smakar bra och har man tur är alla bakterier sönderfrusna.

image

Öl

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kommentera

Stina Ballerina och björnen Staffan

måndag, 22 juli, 2013 av Camilla Thulin

Vi har så trevligt med våra gäster Staffan och Stina.

image

image

image

Kommentera

Rödbetssallad

måndag, 22 juli, 2013 av Camilla Thulin

Här kommer det första receptet från gårdagens underbara matorgie, är fortfarande mätt. Det får bli klassisk Rödbetssallad a la Asli. Alla mängder är ungefärliga, det gäller att kunna basmatlagning för dessa rätter och veta hur länge det ska kokas osv, inga konstigheter. Koka rödbetorna med skal och lite blast i vatten med en gnutta vinäger, en ganska stor rödbeta per person. Låt dem svalna, dra av skalet och skär dem i kubistiska bitar. Under tiden hacka ett antal smala salladslökar och blast och blad av en riktig sellerirot (färgen är mörkgrön). Blanda samman i en liten bunke, salta lätt – krama in saltet noggrannt i det gröna. Häll lite rödbetsspad i nästa bunke, en passande mängd balsamico och till sist olivolja, vispa samman till en god dressing. Mängden av dressing skall vara, så att det blir lite sås kvar på talriken att doppa brödet i. Häll det gröna hacket över de tärnade rödbetorna, toppa med balsamico dressingen, rör om, smaka av och låt suga in några timmar innan servering. Vad är då så speciellt med denna meze sallad? Jo, att rödbetorna redan fått lite smak av sitt kokspad och den lite söta, pikanta balsamico smaken göra att smaken blir något mer orientalisk. Personligen brukar jag göra mer vinegrett aktig dressing med en massa vitlök – det ska jag gensat sluta med till denna rätt.

image

Kommentera

Matlagningskurs

söndag, 21 juli, 2013 av Camilla Thulin

Det blev en heldag hos Asli på www.erenler-sofrasi.com idag, tillsammans med ett mycket trevligt par från Napa Valley i Californien. Vi lagade 5 meze, rödbetor kokta i vinäger med lök och selleri, kokta auberginer, deniz börülcesi (i folkmun sjögräs), brytbönor med tomat och lök, rosa bönor i tomatsås, sauterad spenat, varma meze gjorda på yufka (en slags filodeg) – manti och cigara börek och som huvudrätt bläckfisk pasta med riktigt bläck. Det blev en härlig terapeutisk dag med Asli i högsätet, som berättade och förevisade sina bästa knep, som hon lärt sig av mormor och mammans nanny. Att riva tomater istället för att skala dem, hur man tar bort de ”långa trådarna” på brytbönor, vilken olja är bäst till vad. Vi hade en mycket trevlig dag tillsammans med Debra och Steve. Efter intagandet av denna sena lunch eller tidiga lunch måste jag erkänna att jag behöver inte äta på 20h. Jag kan verkligen rekommendera detta. Om man behöver blir man både hämtad och lämnad. Återkommer med recept när jag piggat på mig, nu vill jag bara sova middag, men det blir inget av med det. Ska snart värma lite medhavd pasta till vår gäst Staffan.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kommentera