På ålderns höst

torsdag, 25 juli, 2013 av Camilla Thulin

Underbara Staffan hittade en bild på mig och Johan då vi pensionerat oss för gott. Bilden känns helt relevant och jag längtar redan!

image

image

Kommentera

Middag

torsdag, 25 juli, 2013 av Camilla Thulin

Det är alltid nödvändigt att ta gäster till Panorama. Som sagt, eller snarare jag tjatat om är utsikten den bästa och maten ovanligt bra. Igår var det dessutom fullmåne. Kul för Murat och Fadime att krogen har mer gäster än någonsin. Tro det eller ej, de har öppet året runt.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kommentera

Kameliadamen

onsdag, 24 juli, 2013 av Camilla Thulin

Idag har jag helt gått in i mitt gamla exemplar från -29 av Kameliadamen. En underbar historia som egentligen handlar om kurtisanen Marie Duplessis, som bara blev 23 år. Språket är fantastiskt, det är en fröjd att läsa. Kan varmt rekommendera gamla klassiker i läderinbunda band.

image

image

image

image

Den vackra fröken Duplessis. Som alltid hade vita kamelior 25 dagar i månaden i sina buketter och  röda kamelior i 5 dagar, därav namnet Kameliadamen.

image

Kameliadamens grav på Montmartre kyrkogården i Paris.

Kommentera

Börek med köttfärs

onsdag, 24 juli, 2013 av Camilla Thulin

Här kommer recept tre. Igår testade jag 3 olika rätter vi lärt oss hos vår turkiska husgudinna Asli. Inhandlade Yufka – filodeg på svenska, Yufka borde finnas i butiker med orientalisk inriktning,  vilka vi tackolov har många av i vårt land. Yufka är stora runda tunna gräddade stycken, som man också kan köpa på marknaden a la minute. Detta recept är på små friterade köttfärs börek, vilka är suveränt goda, antingen som snacks eller en meze. Enkelt, pyssligt och terapeutiskt. Mixa nöt och lammfärs, hälften/hälften.  Ner med färsen i en panna, låt puttra bort vätskan, i med en liten klick smör, salt, svart peppar och en halv riven gul lök. Låt koka ihop, stek inte, så att det blir brynt. Smaka av och tillsätt det du tycker saknas, jag slänger i lite finhackad bladpersilja.
Låt färsen svalna ordentligt. Förbered Yufkan, skär upp remsor som är c:a 9 cm breda och 27 cm långa. Lägg en klick köttfärs röra nere i vänstra hörnet, vik sedan degen försiktigt, som jag gjort på fotot. När den är färdig vikt blir det en fin trekant, ”limma” avslutet med lite vatten, den måste stängas. Det är lite knorvigt, tid och tålmodighet krävs.
Ta fram en järn eller teflon gryta, häll i 2 cm matolja – solros i Turkiet – hetta upp oljan. Lägg försiktigt ner de små trekanterna i oljan, fritera lugnt och fint, vänd på de små knytena några gånger. De ska få en gyllengul färg. En liten rätt som alltid är lika populär och det känns lite lyxigt att ställa fram ett fat med hemgjorda börek. Ska göra dem hemma, så fort jag hittar Yufka.

image

image

image

Börek och Yufka mannen på marknaden.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kommentera

Äldre dam dogg behöver omplaceras

tisdag, 23 juli, 2013 av Camilla Thulin

Denna fina 8 åriga Engelska Stafforshirebullterriern behöver ett nytt hem. Hennes husse har blivit sjuk och kan ej ta hand om henne på ett bra sätt. Rasen är samma som min Musse och kommer från samma ställe. Sorten går också under namnet ”Nannys Dog”. Hon är bra med alla, barn, vuxna och andra hundar. Rasen kan bli runt 14-16 år. En topp dogg för någon som vill ha en skön klar hund, som klarar sig själv. Skriv till oss om intresse finns –  på info@granntanter.se, så slussar vi vidare till rätt ställe.

image

Kommentera