Igår gjorde jag en tomatig vongole med lite färska småräkor. Enkelt, gott och rent. Jag sparar alltid alla musselskal, häller över dem i en hink med diskmedel. De får stå och självtvätta sig över natten. Sedan är det bara att skölja av dem ordentligt och kasta ut dem i trädgården på en växt. Hos oss är det en kaktus som får äran. Runt den är det fullt med snäckor av olika slag. Trevligt med denna sort av återvinning, både gott och snyggt.
Till havs
Börek på rester
Ikväll gjorde jag stora börek. Fryste ett paket Yufka och resterna av köttfärsen sist, tog ut dem på eftermiddagen. Tänkte göra stora middags börek med tzatsiki och sallad.
Rev fredagens köttbullar på grövsta rivet. Igår blev köttbullarna tillsammans med lite mangold innehållet i en god lasagne med bechamelsås. Rivet blandade jag med den upptinade färsen, smakade av med salt och svartpeppar, smaken blev topp. Klippte upp Yufkan i stora rektanglar, så att det blev fina trekanter. Lade extra mycket färs i trekanterna och vek ihop dem enligt konstens regler, friterade i solrosolja på svag värme. Serverade med en god tzatsiki, gjord på 3 dl tjock turkisk yoghurt, 3 rivna smä gurkor, 5 pressade vitlöks klyftor, torkad mynts och färsk mynta och en gnutta vinäger och olja, smaka av med salt och svart peppar. Ska göra detta hemma, perfekt för rester. In med dem i ett börek skal, så är saken biff. Ett tips från Asli, för att oljan ej ska skvätta då man lägger ner det som ska friteras; salta lite lätt i den heta frityren.
Kommentera