Växtorgier

söndag, 25 juni, 2017 av Camilla Thulin

Här i Yali betingar ett litet träd, en stor buske ungefär vad en bukett snittblommor kostar hos vår handelsträdgård Deniz. Detta innebär att vår trädgård ständigt fylls på med nya raringar. Tanken är att det ska bli igenvuxet, som en oas. Ibland dör någon krake och då måste den ersättas med en ny kamrat. Just nu har vårt lilla underbara lagerbladsträd kastat in handduken, vilket är en stor sorg, eftersom det har hängt med i alla år. Efter Bayram – den 3 dagar långa festen, som avslutar Ramazan/Ramadan – kommer Deniz och planterar några nya prunkande väldoftande buskar.

Huskatten har fått ungar.

Kommentera

Turkisk Midsommar

lördag, 24 juni, 2017 av Camilla Thulin

Vi firar aldrig Midsommar med sill och potatis. Vi har istället nöjet att fira denna afton med Kadim och Yvonne Akca och deras galanta vänner, en tradition sedan 6 – 7 år tillbaka. Som vanligt när paret Akca bjuder på festivitet, så flödar generositeten. Denna afton bar det av till den nyöppnade Göçtü Restaurang med ett kök från Mersin, Kadims hemstad. Otroligt god och smakrik mat med vänlig service, kan verkligen rekommendera er, som har vägarna förbi. Passera den stora marinan mot Geriş, Göçtü ligger precis efter mini moskén och innan den lilla södra hamnen i Yalikavak.

Kommentera

Yufka

fredag, 23 juni, 2017 av Camilla Thulin

Igår gjorde jag små Yufka knyten med överbliven Bolognaise, som fick puttra en stund, för att bli av med vätskan. Yufka är stora, runda degplattor – typ filodeg, fast enklare att handha. Går att köpa i butiker, som saluför livsmedel från orienten. Det är jätte enkelt och gott. Jag skär typ 7/8 cm breda längder, som kan vara 20 cm långa, man får prova sig fram. Lägger en klick köttfärs i ena hörnan och vecklar ihop den, som en trekant, några varv, för den måste vara sluten vid fritering i vanlig solrosolja eller rapsolja. Här hittar jag ingen rapsolja. Enklast är att doppa änden i lite vatten, Så att knytet klistras ihop. Jag friterade i en wokpanna, inte för hög värme, man ska vända dem några gånger, så att de blir knispriga och gyllene. Man kan fylla dem med lite allt möjligt, så länge det är en fast liten smet. Kul förrätt eller drinktilltugg, då kan man göra dem mindre.


Kommentera

En tur på sjön

torsdag, 22 juni, 2017 av Camilla Thulin

Jungfrufärden med den nya båten gick in i Yalikavaks lyxmarina, Palmarina och in i den lilla kommunala fiskehamnen, vår favorit. 


Kommentera

Matmarknad

onsdag, 21 juni, 2017 av Camilla Thulin

Matmarknaderna här i Turkiet är makalösa. Man kan finna allt, förutom nöt och griskött. Det dignar av frukt, bär, grönsaker, mjölkprodukter, kryddor, inläggningar, bröd och bakverk, nötter och fisk. Odlare och handlare från hela Bodrumhalvön ansluter till den ambulerande matmarknaden. Mycket är super ekologiskt och hemodlat. Högsta kvalitet på det mesta och en skön uppsluppen stämning.

Kommentera