Som alla andra i min ålder ser jag taskigt på nära håll. Synen förändras ju med åldern. Min syn började svikta för typ 10 år sedan, även minnet sviker. Har progressiva glasögon, vilka används jämnt. Mitt bästa verktyg är därför förstoringsspegel × 10 och en × 5, för då ser jag ordentligt. Slipper vildvuxna ögonbryn, där stråna växer ända ner på ögongloben, långa skäggstrån och andra tveksamma strån. Jag kan absolut inte se dem med blotta ögat. Förstoringen är även ett måste då jag gör en regelrätt makeup. Nödvändighet nummer två är Tweezermans pincett dublett, som fångar upp alla oönskade strån. Detta kan kännas ytligt, absolut, men jag är fåfäng och står för det. Detta är ett litet tips till alla, som tänker, som mig. Har alltid en förstoring × 10 i handväskan och på resande fot. Här i Yali är de stationerade, vilket känns tryggt, så bryn och konstiga strån göre sig ej besvär.
Turkisk middag på Svenska
Jag kommer ju aldrig kunna laga den fantastiskt goda, smakrika och genuina turkiska maten, så som den lagas här. Man lär sig de riktiga smakerna från barnsben, om man är intresserad och har glädjen att växa upp någonstans där mat och middagsglädje är viktigt. Själv är jag utbildad i köket av en mamma med både talang, ett stort matintresse, Tore Wretman – husguden och hushållskola något som borde införas, för både pojkar och flickor. Tänk vad häftigt att få gå i en cool hushållsskola under sommaren istället för att gå och dra och slösa på den dyrbara tiden. Nog om detta, nu till lite turkmat på semisvenska. Vill dela med mig av ett bra nu välbeprövat köfte recept. Det blir bra till 2 biffar per person/4 pers.
1/2 kg blandfärs, lamm/nöt, bara var för sig funkat också
1 ägg
1/2 dl ströbröd uppblött i typ 1/2 dl vatten
5 klyftor finhackad vitlök
En näve finhackad persilja
En kruka finhackad mynta
1/2 dl olivolja
3 riktiga matskedar köftekrydda, finns i orientaliska matbutiker, akta för Knorr och annat.
Salt efter smak
Blanda samman smeten med händerna, så att ingredienserna verkligen gifter sig med varandra. Låt smeten vila någon timme. Gör små biffar, som sedan steks i en panna med lite olivolja eller smör. Jag slowsteker på svag värme.
Serverar krispig potatis från ugnen. Här har jag skalat 3 jätte potatisar, klyfta dem, kok dem i 3 minuter, sola av, häll dem på en plåt med olja, gärna raps, smörklickar, salt, blanda och in i ugnen på 200 grader i en timme, vänd lite. Potatisen ska få färg, de blir underbart krispiga.
Vispar ett smör, som är gott till allt med pressad vitlök, havssalt och gurkmeja. Har slutat med frysta smör, godare med ett vispat fluffigt smör.
Förresten, till förrätt skivad avokado med lila basilikahack och vinaigrette.
Efterrätten är en klassiker hos oss, halverade jordgubbar, skalade persikor, rostade hasselnötter i havssalt och ringlad honung.
Detta är inga konstigheter, lättlagat och kan även förekomma hemma i Svedala.
Kalebasser
Jag har visat dem förr, kalebasslamporna. Eftersom de är så fina, så tåls de att ses igen. Dessa raringar finns att köpa utmed strandgatan mot marinan i Yalikavak. Tycker faktiskt att dessa är extra fina och genomarbetade. Underbart när de hängs upp i träden, där de hör hemma, fast i en ny blingigare variant. Pärlorna är gjorda av plast, annars hade nog lamporna varit riktigt tunga.
Kommentera