Ögonen sviker

onsdag, 5 juli, 2017 av Camilla Thulin

Som alla andra i min ålder ser jag taskigt på nära håll. Synen förändras ju med åldern. Min syn började svikta för typ 10 år sedan, även minnet sviker. Har progressiva glasögon, vilka används jämnt. Mitt bästa verktyg är därför förstoringsspegel × 10 och en × 5, för då ser jag ordentligt. Slipper vildvuxna ögonbryn, där stråna växer ända ner på ögongloben, långa skäggstrån och andra tveksamma strån. Jag kan absolut inte se dem med blotta ögat. Förstoringen är även ett måste då jag gör en regelrätt makeup. Nödvändighet nummer två är Tweezermans pincett dublett, som fångar upp alla oönskade strån. Detta kan kännas ytligt, absolut, men jag är fåfäng och står för det. Detta är ett litet tips till alla, som tänker, som mig. Har alltid en förstoring × 10 i handväskan och på resande fot. Här i Yali är de stationerade, vilket känns tryggt, så bryn och konstiga strån göre sig ej besvär. 


Kommentera

Turkisk middag på Svenska

tisdag, 4 juli, 2017 av Camilla Thulin

Jag kommer ju aldrig kunna laga den fantastiskt goda, smakrika och genuina turkiska maten, så som den lagas här. Man lär sig de riktiga smakerna från barnsben, om man är intresserad och har glädjen att växa upp någonstans där mat och middagsglädje är viktigt. Själv är jag utbildad i köket av en mamma med både talang, ett stort matintresse, Tore Wretman – husguden och hushållskola något som borde införas, för både pojkar och flickor. Tänk vad häftigt att få gå i en cool hushållsskola under sommaren istället för att gå och dra och slösa på den dyrbara tiden. Nog om detta, nu till lite turkmat på semisvenska.                         Vill dela med mig av ett bra nu välbeprövat köfte recept. Det blir bra till 2 biffar per person/4 pers.

1/2 kg blandfärs, lamm/nöt, bara var för sig funkat också

1 ägg

1/2 dl ströbröd uppblött i typ 1/2 dl vatten

5 klyftor finhackad vitlök

En näve finhackad persilja

En kruka finhackad mynta

1/2 dl olivolja

3 riktiga matskedar köftekrydda, finns i orientaliska matbutiker, akta för Knorr och annat.

Salt efter smak

Blanda samman smeten med händerna, så att ingredienserna verkligen gifter sig med varandra. Låt smeten vila någon timme. Gör små biffar, som sedan steks i en panna med lite olivolja eller smör. Jag slowsteker på svag värme.

Serverar krispig potatis från ugnen. Här har jag skalat 3 jätte potatisar, klyfta dem, kok dem i 3 minuter, sola av, häll dem på en plåt med olja, gärna raps, smörklickar, salt, blanda och in i ugnen på 200 grader i en timme, vänd lite. Potatisen ska få färg, de blir underbart krispiga.

Vispar ett smör, som är gott till allt med pressad vitlök, havssalt och gurkmeja. Har slutat med frysta smör, godare med ett vispat fluffigt smör.

Förresten, till förrätt skivad avokado med lila basilikahack och vinaigrette.

Efterrätten är en klassiker hos oss, halverade jordgubbar, skalade persikor, rostade hasselnötter i havssalt och ringlad honung.

Detta är inga konstigheter, lättlagat och kan även förekomma hemma i Svedala.


Kommentera

Kalebasser

måndag, 3 juli, 2017 av Camilla Thulin

Jag har visat dem förr, kalebasslamporna. Eftersom de är så fina, så tåls de att ses igen. Dessa raringar finns att köpa utmed strandgatan mot marinan i Yalikavak. Tycker faktiskt att dessa är extra fina och genomarbetade. Underbart när de hängs upp i träden, där de hör hemma, fast i en ny blingigare variant. Pärlorna är gjorda av plast, annars hade nog lamporna varit riktigt tunga. 


Kommentera

Sommarliv

söndag, 2 juli, 2017 av Camilla Thulin

Just nu är det värmebölja, vilket jag önskade att Svedala fick sig en släng av. Idag ska jag sätta tänderna i det nyskrivna verket ”Camera”, en musikal om Ingrid Bergman 1945 – 1957, åren med Rossellini, som ska upp på fina Östgötateatern i Norrköping, februari -18. Ska bena upp vad alla ska ha på sig helt enkelt. Min semester innehåller en heldel arbete på både gott och ont. Som frilansare och entreprenör är det ett val, så det är absolut inget synd om mig. Ska man vara på resande fot, så måste ju bizzen rulla på fint, vilket den gör, eftersom mina kollegor är topp. Passar samtidigt på att torka lite mynta i den brännheta solen medan tvättmaskinen snurrar tålmodigt.


Kommentera

Alla är Utslagna

lördag, 1 juli, 2017 av Camilla Thulin

Just nu är det värmebölja på Bodrumhalvön. I Bodrum är det 43 grader och här i Yali är temperaturen något ”lägre, typ 39 grader och luften står helt still. Våra husdjur går på lågvarv, ligger utkastade lite här och där. De gör inte många knop, inte vi heller för den delen. Ganska härligt att vara någonstans där man inte behöver fundera på om strumporna ska på, eller vilken nivå av dunjacka som gäller för dagen.


Kommentera