Vattenproblem

tisdag, 11 juli, 2017 av Camilla Thulin

Ni som bor i hus vet vad det vill säga när nödvändiga funktioner strejkar. Under högsommaren här på Bodrumhalvön kan vattnet plötsligt avstanna. Givetvis är första tanken att hydroforen pajjat, oftast inte. Orsaken är då att kommunen håller inne på vattnet och fyller på sina reservoarer. Detta blir givetvis ett i-landsproblem, inget vatten till varken växter, disk eller dusch och vem vill ha ett kök med små myror mumsades på gamla matrester, här går det ABSOLUT inte att lämna gammal disk till nästa dag. När vattnet slutar att rinna gäller det att ha en egen reservoar, vi har en tank på taket och borde ha några under gräsmattorna. Igår var vår tank slut, eftersom vi nallat på den, något man inte vet, för proceduren påfyllnad sköter sig själv. Har kommunen stängt sitt flöde, så tar reservtanken över och tar snabbt slut, i synnerhet dessa torra perioder. Vad göra då, jo vi ringer vår förnämliga vattenman, Mehmet Bey, som byggt hela vårt vatten och avloppssytem. En person, som alltid är påG, även söndag kväll! Han i sin tur kallar på sin lilla tankbil och vips är vattenreserven fylld. Här kan man absolut inte ha en dålig relation med sin vattenman, för vår del är det en omöjlighet, eftersom Mehmet är bäst och extremt trevlig. Och det roligaste av allt, han står bakom vår nya favoritkrog, Zeytinlina, olivlunden med en strand nere i Yaliviken, bäst just nu, tycker vi.

Kommentera

Broderar

måndag, 10 juli, 2017 av Camilla Thulin

Ägnar mig åt att fädigställa min kreation ”Zuluqueen” en kaftan i afrikanskbrokad och en kappa i bläckblå handvävd batik. Kappan ska kantas av Cowrie snäckor, ett handarbete, som tar tid och kräver koncentration. Det gäller att ha rätt snäckstorlek, så att raderna ej blir för oregelbundna. Plagget ingår i Star för Lifes 2016 stora konstprojekt ”Art Project Thanda 2016”. Vi var ett 20-tal konstnärer – obs jag kallar mig absolut INTE för konstnär – som var inbjudna till Thanda resorts lilla forskningsby, små fina hyddor med alla bekvämligheter, som låg på en skönt mitt i Zululand, 3 timmar med bil in i landet från Durban. Ingen mobiltäckning eller Wifi överhuvudtaget. Vi skulle under en vecka inspireras av naturen och Zulufolkets kultur. Det skulle sedan resultera i ett verk, för min del ett konsthantverk, som senare i höst ska auktioneras ut på Auktionsverket i Stockholm, till förmån för Star For Lifes makalösa arbete med skolor och utbildning på den afrikanska kontinenten. Jag känner mig ytterst hedrad att få ingå i denna gemenskap med fina konstnärer från N.Y. och Mexico. 

En halvfärdig kreation, plåtad utanför vår lilla Thanda resort.

Broderar på taket hemma i Yali.

Kommentera

Fiskar på längden och tvären 

söndag, 9 juli, 2017 av Camilla Thulin

På Bodrumhalvön finns en stor cash and carry marknad, Metro, främst avsedd för restauranger och hotell. Har man tur känner man någon med ett Metro och kan bli rekommenderad, som kund. Själv blev jag introducerad av en granntant. Hit åker vi och bunkrar förnödenheter, som vin, öl, apelsiner, citroner, smör, kyckling till katter och hundar, tvättmedel och annat, som går åt. Metro har dessutom en makalös fiskdisk med de mest otroliga fiskar, skaldjur och ibland molusker. Det finns t.o.m. norsk lax av hög kvalitet. Vi köper fisk på vintern då vattnet är kallt. Då blir det sjötunga, dill på turkiska, som steks med smör i ugnen, makalöst gott. För den som har en liten grill på tomten är detta ett paradis.


Kommentera

Inget förfars

lördag, 8 juli, 2017 av Camilla Thulin

Här ageras det på samma sätt, som hemma, inget ätbart förfars. Gammal mat blir uppfräschad till hundarna med lite nykokt ris. Kryddor, som inte lagats färska, torkas i solen, denna omgång var det mynta och en bukett med salvia. Sparar dem i små påsar och fyller på dem allteftersom. Min lilla egenhändigt torkade kryddsamling tar jag med mig hem till Svedala och förgyller höstens rätter med äkta turkkryddor.

Kommentera

Bästa sommarlunchen

fredag, 7 juli, 2017 av Camilla Thulin

Jag tycker precis, som den andra Granntanten, att gazpacho är den ultimata sommarsoppan. En flytande sallad, som har sitt ursprung i spanska Andalusien. Jag gör en sats, som räcker i tre dagar. Mängden av grönsaker varierar från gång till gång, allt beror på vad som finns i kylskåpet. Jag tror att det finns 100-tals varianter på denna magiska soppa, heöt enkelt man tager vad man haver.   Vanligen brukar min variant bestå av:

1 dl olivolja

En skvätt röd vinäger 

5 finhackade vitlöksklyftor

Chiliflakes efter smak

1 gul lök

2 små skalade gurkor, eller en stor

3 – 4 hackade tomater

1 röda spetspaprikor

3 gröna spetspaprikor

Basilika blad, gröna eller violett

Allt körs i mixern, sist tomaterna.

Smaka av med salt. Jag är besatt av denna rätt, den har allt, nyttig och framförallt otroligt  god och mättande. Äter den varje dag och det finns inte på kartan att jag kommer att tröttna på den.


Kommentera