Idag fick Musse sin årliga höstsemester på landet. Han ska vara på Helenas Hundhotell och mysa med sina kamrater. Bo med någon skön labbetik, vara ute och rusa runt i de stora hägnen med likasinnade. Springa runt i skogen med Robin och Smilla och rafsa i mossan. Det är härligt för hundar att ibland få vistas i rena hundmiljöer, rasa av sig och kommunicera på samma språk. Dessutom har Musse varit hos Helena, sedan valpstadiet och känner därför alla, som jobbar där och efter vad jag kan förstå, så uppför han sig väl, vilket jag är innerligt tacksam för.
Middagstips
Mina helger ser i princip likadana ut. Tvättstuga, storhandla, långpromenader, hempyssel, städa, rensa och laga mat. Så här även denna helg förlupit. Tänkte dela med mig av min favorit lax med tillbehör. Gravad lax är min absoluta laxfavorit, sedan kommer en variant från väninnan Monika Ahlberg, som alltid gör funktionella recept. Hennes lax med rosépeppar är bäst, mjäll och perfekt.
Sätt ugnen på 225 grader liksidigvärme. Lägg smörpapper i en ugnsfastform. Beroende på hur många ni är, lägg i ett antal laxbitar, som på bilden, smörj dem med olivolja, stöt rosépeppar i en mortel och strö över och lite flingsalt. Ställ in fisken i den varma ugnen i exakt 7 minuter.
Till detta serverar jag en potatissallad, har då kokt potatisen, antingen dagen innan eller på morgonen. Bestäm mängd efter antal personer, eller gör lite extra och ha i kylskåpet. Skär potatis i skivor, skiva en rödlök – jag låter den ligga i varmt vatten en stund, för att få bort den vassa smaken – finhacka en massa bladpersilja. Stöt lite rosépeppar. Lägg allt på ett fat eller i en skål, blanda företrädesvis med rena tassar. Ringa olivolja, skvätt några droppar vinäger och smaka av med favorit saltet. Till detta brukar jag servera en god Rhode Island inspirerad sås. Det viktiga i den såsen är att majonnäsen antingen är hemgjord eller är Hellmans real mayonnaise, all annan helfabrikat är urusel. Nu till såsen, som blir gräddig. Återigen hur delarna ser ut beror på hur många man är. Lika del majonnäs, som créme fraiche, blanda samman, smaksätt med sweetchili sås och tabasco, smaka av. En smaksak hur starkt man vill ha det. När jag inte har lax till brukar jag helsteka en kyckling på söndag och sedan tugga på resterna hela veckan till lunch. En rätt jag aldrig tröttnar på. Man kan alltid ha lite citron och chiliflakes redo.
After Dark
Igår var det nypremiär på After Darks avskedsshow ”This is it!” på Oscarsteatern. Mannen, myten och designern Christer Lindarw har lyckats med det svåra konststycket att göra klassisk gaykultur folklig och rumsren. Han har lyckats övertyga en mängd homofoba personer att sluta fjanta sig. Jag är ett gammalt fan till Christer och alla hans fina kollegor. Besökte Arter Dark på David Bagaresgata redan 1976, ett underbart dekadent ställe med de makalösa dragshowstjärnorna Lasse Flinkman, Roger Jönsson och hr Lindarw. Har sett många av After Darks shower och den ena har varit mer dråplig än den andra. Gårdagens spektakel var lika underhållande, spektakulärt, proffsigt och snyggt, som vanligt. Här sparar man inte på krutet. I egenskap av att vara en stor kulturpersonlighet i vårt land, som gjort mycket för gaykulturen borde Christer få bli hedersdoktor på något av landets universitet, eller varför inte få mottaga den flotta kungamedaljen Litteris et Artibus – för bitterhet och konst – ur självaste konungens hand!
Kommentera