Idag är det disigt och väldigt skumt ute, syrsorna filar mer än vanligt. Efter några dagars gymuppehåll var det dags igen. Jag springer 5 km på 30 minuter och gör lite situps och skumma ryggövningar. Armar och axlar får vara ifred, de arbetar så fint med hushållsarbete. Efter plågostunden hos underbara Ibrahim, åt vi en stor sallad på bygdens grönsaker. Nästa uppgift blir att städa huset, inte så kul heller…….men, som jag brukar säga till Musse, man kan inte ha kul jämnt, tyvärr.
Turkisk Vardagslook
I sommar har jag bara tre lägen i min kostymering. Dagtid då det gås till markand, supermarket eller någon annan inrättning har jag mina gamla Gina shorts, två stycken att varva med. Till dem vår egna tunika Nassau i gult och orange och min stora indiska väska. I axelväskan får jag plats med allt från bok, telefoner, glasögon, xtrakasse, pengar, handkräm och några våtservetter. Denna utstyrsel tvättas av och till. Kvällstid, om vi ska åka och dinera någonstans är det antingen en kaftan från Simrane/Paris eller en ärmlös Jane klänning från mig själv. På bryggan är det två bikinis från Lindex, jag varvar med. Egentligen behöver min medelhavspackning ensdast bestå av 2 underkläds set, 2 bikini, 2 kaftaner + sjal, 2 Jane klänningar, 2 shorts, 2 tunikor, ett par flipflopp och en snyggare sandalett. Allt detta skulle jag kunna pressa ner fint i en kabinväska. Har ju inget behov av förändring i min kostymering, skönt att ha samma plagg. Därför gör vi samma modeller i våra klänningar och toppar, fast med nya tyger varje säsong, så att man kan fortsätta köpa sitt favvo plagg, men i en ny tappning.
Middagstips
Ibland kommer jag på gamla 70-tals rätter här, som t.e.x. råstekt potatis och fruktsallad. Två extremt goda rätter, som givetvis kan göras på en mängd olika sätt. Den turkiska potatisen är överlägsen de flesta potatisar jag ätit, därför äter vi den gyllengula, smöriga, stora potatisen ganska ofta här. Brukar göra frasig klyftpotatis i ugn med rosmarin, men det tar så lång tid om de ska bli super. Så häromdagen rev jag skivor av 4 stora skalade potatisar på ett vanlig rivjärn. Lät dem stå i kallt vatten ett tag. Sila och torka skivorna med en handduk. Har en jätte vid teflonpanna, som fick en rejäl skvätt olivolja i botten, sedan var det bara att ösa ner potatisen, salta efter behov, steka och vända skivorna, tills de fått den färg man önskar. Det blev otroligt gott och tar inte mer än 20 – 25 minuter. Fruktsalladen jag gjorde igår blev himelsk, tackvare Johans ingefäre förslag. Skalade 3 persikor, klyftade 5 aprikoser och kärnade ur två nävar riktigt mörkröda körsbär. Blanda i en bunke. Pressa två apelsiner, skala två bitar ingefära, riv dem på järnet, krama ur rivet, så att saften rinner ner i apelsinjuicen, blanda och häll sedan över fruktsalladen, låt stå i kylen en timme. Två jätte enkla bra sommarrätter.
Kommentera