Gör som jag, stek dina köttbullar i ugnen, så slipper du stekos och en massa onödigt fett. Jag gör bara köfte/köttbullar och kött här i Yalikavak. Igår gjorde jag köfte på 50% biff och 50%lamm, 2 rivna gula lökar, 2 ägg, en stor knippa finhackad storbladig persilja, spiskummin och salt efter smak och typ 3 matskedar skorpmjöl. Blanda ihop, rulla ganska stora bullar, lägg dem på en stor plåt med smörpapper. Ställ in i ugnen på 175 grader i c:a 25 minuter, skär itu en bulle och känn efter om du tycker att den ska stekas med. Använd vätskan som rinner ut till en sås eller bara, som lite sky. Självklart kan man krydda köttfärsen lite hur man vill, ibland kryddar jag även med en gnutta socker eller honung En lite orientalisk köttbulle inför julen, kanske inte skadar. De kvarvarande köftisarna ska nog få bli en sås till lasagne ikväll, här ska inget förgås. Jag tycker om att förvandla rester till olika rätter.
Dagens Köksutensilier
På marknaden i Gündogan passade jag på att köpa en riktigt fin slev handgjord av ett flott, tåligt träslag – vet dessvärre inte vilket, kanske någon annan Granntant har någon aning. Johan, som gillar nötter med skal, fyndade en walnötsknäppare och knäppare ämnad för hasselnötter. Undertiden vi shoppar, mumsar en underbart söt ko på allt hon ser. Till min glädje är hon inte tjudrad, utan går på en stor tomt.
Marknad i Gündogan
Vi tog en tur till grannbyn Gündogan idag, för att se om det fanns något kul. Det är en fin liten lantlig marknad mitt bland byns vindlande små gator. Alla i trakten är där och stämningen är ytterst vänlig. Vår shopping bestod i en handgjord stor fin träslev – den turkiska matlagerksans bästa vän – två olika slags nötknäppare, de största potatisar jag sett, torkade citrusblommor för te och några rejäla knippor persilja. Imorgon tar vi en sväng till Yalis marknad, som många anser är den finaste.
Kommentera