En klassisk turkisk frukost är som ett litet smörgåsbord. Hos Havva Ana i grannbyn uppe i bergen dukas det ekologiskr och hemgjort. På en härlig tomt med hönsgård och träd dignande av mandariner, granaräpplen, oliver, citroner och apelsiner ligger den lilla frukostrestaurangen, som har öppet på helgen under vintern. Det serveras nybakat bröd, sylter, grönsaker, börek, smör, oliver och ägg. Till det får man nybryggt svart te och turkiskt kaffe. Idag var det fullt av helgfirare på plats, vilket ju är underbart, så att familjen kan ha öpper årer runt. Tror nog att alla är stammisar.
Morgonstund har Guld i Mund
Morgonstunden här i Yalikavak är alltid något speciellt, isynnerhet då silen skiner. Alla djur i backen är pigga och fina, blommorna lyser och lugnet är totalt. Hos oss är det inte synd om djuren, de har tillsyn och får mat. Det finns fina, sköna krypin då det är kallt och regnar. Här är vi djurvänner.
Bönsallad
Tittade igenom Hirams bästa recept häromdagen, fastande för bönsallad på stora bondbönor. Kände att det var dags att närma mig dessa gigantiska bönor, som jag avskydde som liten. Det visade sig vara svårare att hitta dem än jag trott. På markanden i Gündogan var der en herre som saluförde dem. Innan tittade jag runt i de stora mataffärerna, utan resultat. Köpte ett halvt kilo. Lät dem ligga i blöt över natten. Kokte upp dem igår med en knippe persilja, en liten lök, vatten, salt och lite herbes de provence.
De ska koka tills de blir mjuka, typ 1 – 1,5h, det är bara att smaka och fylla på lite vatten om det kokar bort för mycket, svag värme är att föredra, så att inte bönorna kokar sönder. När de var klara och avrunna hällde jag en klassisk vinaigrette över dem: olivolja, röd vinäger, 5 pressade vitlöksklyftor, salt och Spice Islands klassiska salladskrydda. Sedan fick det dra hela dagen, rörde om lite då och då. Vid servering hacakde jag en stor knippe persilja och en liten lök och smakade av med lite salt. En otroligt god bönsallad. Idag blev resten lunch, hackade i två tomater, en knippe dill och en knippe persilja och en pyttelök, resultatet blev både gottnoch nyttigt. Bönor och linser ska få ingå mer och mer i vår kost, hädanefter.
Kommentera