Middag i Gümüşlük

söndag, 21 december, 2014 av Camilla Thulin

Kvällens middag intog nästgårds, i den gamla fiskebyn Gümüşlük, gümüs betyder silver. Självklart stod fisk på menyn, givetvis dill/sjötunga. Här äter vi den helst panerad och stekt i smör. Byn var inte folktom, märkligt nog hade krogarna vid kajjen en hel del gäster, förmodligen Istanbuliter på helgferie, eftersom byn är relativt hipp. Några km. upp i bergen ligger den så kallade Sandellbyn, där det bor många svenska familjer, en förövrigt snygg bebyggelse med vackra trädgårdar.

image
image
image
image
image
Skål alla flotta Granntanter!

Kommentera

Makalöst Väder

söndag, 21 december, 2014 av Camilla Thulin

Idag har jag sett en regnbåge av världsklass, helt sanslös. Det har småregnat lite i den dramatiska solnedgången. Vädret och himlen här är ständigt att förundra.

image

image

image

Kommentera

Får i Kål

söndag, 21 december, 2014 av Camilla Thulin

Igår gjorde jag Får i Kål, en rätt jag ätit många gånger som barn, likaså Johan. Han har ofta efterfrågat Får i Kål för, den lagades också ofta i hans föräldrahem. Nog om det, igår skred jag iallafall till verket. Efter lite konsultation av väninnan Anita och Anna Bergströms kokbok gjorde jag såhär, påfallande enkelt, men det tar tid om den ska bli riktigt bra. Jag kagar den mesta maten på känn, läser gärna en mängd recept och gör en varian, som jag tycker passsar oss. Dock aldrig med bakverk, för där är det mer nödvändigt att följa receptet, med tanke på gäsning och annat. Vi köpte 1,5 kg lammbog, som styckades i butiken och ett stort färskt vitkålshuvud, resten hade jag hemma. Jag började med att koka upp köttet i kallt vatten med lite salt, ska koka i 5 minuter, sedan ska vattnet bort och köttbitarna sköljas, grytan diskas. I med nytt vatten och typ 3dl vitt vin, så att det täcker köttet ordentligt. I med 5 lagerblad, 10 svartpepparkorn, 5 kryddpepparkorn, salt, låt puttra sakta i c:a 1h15 min, benen ska släppa från köttet. Skala och skiva i 3 normala morötter, 5 smålökar, 5 stora vitlöksklyftor, rikligt med sköljd och isärskuren vitkål, jag tog 3/4 av min kål. Buljongen ska täcka grönsakerna, annars kan man slå på lite mer vin och vatten, smaka av med lite salt. Låt sedan puttra på till önskad konsistens på kålen. I vårt fall önskade vi riktigt inkokt kål, så grytan fick puttra på c:a1h15 min. tills vi var nöjda. Slutknorren är lite salt och 50 gram smör, som ska smälta i buljongen och sedan röras i ordentligt. Jag översaltar aldrig något, där är smaken så olika. Vissa öser salt över sin mat och somliga inte. Fast mat med för lite salt känns grå i min värld. Kokte några smöriga potatisar på mycker svag värme, tills de blev riktigt mjuka, finhackade dill och persilja, strödde över tillsammans med lite smält smör. Vi båda var mycket nöjda med resultatet. Har man en jätte gryta kan man göra dubbla satsen och ha till flera middagar, Får i Kål blir nämligen bara bättre ju längre den står.

image

image
image

image
image

Kommentera

Tack för alla trevliga Kommentarer!

lördag, 20 december, 2014 av Camilla Thulin

Tack för alla trevliga kommentarer, tillrop och tips, som kommer till min blogg. Tyvärr kan jag inte svara er där, för jag har inte gått med i Facebook. Ville bara berätta att jag uppskattar det mycket och läser med glädje! Jag finns aktivt på Instagram, som @mmecamillathulin, välkomna dit och nämn gärna att du är en granntant, för då vill jag följa dig direkt!

image

En solig stund, 20/12, 25 grader i solen, helt magiskt.

Kommentera

Julefrid i Yali

lördag, 20 december, 2014 av Camilla Thulin

Idag den 20 December packar vi upp vår lilla julgran, inköpt i julas. En lite rar dekoration, som påminner oss om Svedala. I år fick den även lite ljus. En liten trevlig påminnelse om kylan, snön och mörkret dygnet runt norröver.

image

image

image

Kommentera