Gårdagen bestod i att storstäda, jag gör der snabbt själv efter ett strikt mönstet. När man har katter, som hårar och sprätter kattsalt och kattsand, är golven det viktigaste. Eftermiddagen ägnades åt bunkring av viner, vatten, fårfiol, grönsaker och annat, som ska lagas idag. Fast solen skiner och det är 23 grader i skuggan, så spisen får vänta. Passar på att visa en supergod efterrätt jag gjorde igår på Johans inrådan. Färska jordgubbar, granatäppel kärnor och hackad färsk mynta. På detta kan man ringla lite honung och en klutt vispgrädde.
Stina
Hur söt är inte Stina. Jag har känt henne sedan hon var bara några veckor. Nu är hon nog 5 år. För 4 år sedan, då hon som alla – tyvärr – kattor här blir havande, så fort de är könsmogna (vi har kastrerat henne sedan dess, likaså Sten och Mini) skuttade hon upp i vårt köksfönster med en liten tigrerad kattunge. Hon ville flytta på sina ungar till ett säkert ställe. En var kvar i det gamla gömmet, Sten som skrek en hel natt, tills jag gick och fiskade in honom i en liten säck. Stina o hennes ungar fick stanna inne. Kattungarna var så skygga att de boade in sig bakom tvättmaskinen. Allt löste sig efter ett tag, Stina gick in och ut genom ett fönster och de små gömde sig. Idag finns ju Stina och sonen Sten kvar, men den lilla honan är spårlöst borta. Hon försvann redan efter ett halvt år. Det är alltid lika trevligt att ha långlivade relationer, även med djur. Här kan djuren leva länga, om de får lite omvårdnad. Men har de otur, som lite större ytterst vänliga hundar är det ofta någon, rädd, ondskefull kamrat som tar dem av daga. Jag saknar fortfarande stora Buster, Delta och Bruno, 3 hundar som är borta. Buster var det någon som total misshandlade, de andra två var bara borta, trots att de var kastrerade och hade hyfsade liv…..inte sååå kul, men så kan det vara.
Mandarin Kompott
Våra mandariner håller på att sunka ihop, vill inte kasta dem. Vad göra, jo en liten kompott. Skalade några stycken, klyftade upp dem, klippte upp strängeln i mitten och petade bort kärnorna. I grytan fick de puttra ihop med vatten, strösocker och några vaniljstänger. Det tar en liten stund, men när vattnet kokat in och det känns kompottigt är det bara att ta av grytan från spisen och låta den stå och svalna på ett skärbräde en stund. Gott att ha på glass, som marmelad eller allmän sylt.
Kommentera