Idag har jag suttit framför datorn och tittat på mönster hela dagen. Ute har det blåst sydliga vindar och regnat lite av och till och temperaturenbhar varit runt 17 grader. Håller på att förbereda provkollektionen för vår -16. Funderar över vilket slags mönster vi ska ha på våra jaquardstickade plagg. Tittar runt på nätet och i böcker. Ska ta fram några varianter jag gillar, men det slutgiltiga beslutet kommer först efter tygmässan i Paris i mitten av februari. Mönster är väldigt härligt. Nu har vi nästan kommit till ett stadie, då vi ka trycka helt egna mönster, vilket känns lockande. Jag kommer att kunna klippa och klistra ihop mönster, som passar vårt tänk. Typ, som jag gjorde med roséboxen från René Barbier. Vi har flera leverantörer, som tillhanda håller den tjänsten. Mina mönster kommer att bli en blandning av antika blommor, iznik, baroque och folklore från hela världen. Vem vet, den som lever får se.
Leopard
Nu ska vi ta oss ut från hemmet och äta middag på byn. Tycker om att vara stugsittare. Tog på mig min nya leopardklänning, alltid skrämmer den någon. Skämt å sido, den kommer i august -15, ska prova materialet, för att se hur det känns och uppför sig, det kanske fräser lite, vad vet man. Är iallafall förtjust i leo, numer klassiskt.
Maränger – Plättlätt
Igår gjorde jag maränger för första gången på 40 år. Har för mig att det var svårt och att det var lätt att misslyckas. Att misslyckas spelar ju ingen roll, men jag tycker alltid det är så trist när mat går till spillo, socker och äggvitor är inget för hundarna eller katterna, annars går alla rester till hundarna. Hade egentligen tänkt göra Hirams Favorittårta. Tyväŕr hittade vi ingen liten kvarn, som kunde mala mandel fint, så det fick bli maränger. Gick igenom rekommendationer och recept på nätet, fastnade för ett som löd så här: sätt ugnen på 125 grader, gör iordning en stor plåt med bakplåtspapper; 3 äggvitor, 2 dl socker och en halv tesked citronsaft. Vispa äggvitor, citronsaft och 1/3 del socker hårt, pytsa i resten av sockret och vispa på. Man ska kunna vända smeten upp och ner. Här handvispades det, tungt, men helt ok. Klicka ut c:a 20 kluttar marängsmet, inte supertätt. Grädda marängerna i 45 – 60 minuter. Jag hade dem inne i 50 minuter. Resultatet blev häpnadsväckande bra. Jag kände mig verkligen stolt över att ha klarat av detta lätta lilla ”bak”. Ska aldrig mer köpa färdigbakade maränger, gör nämligen det ibland, eftersom Johan gillar marängswiss!
Kommentera