Varje lördag är det loppis här i byn. Kvaliteten på utbudet varierar, men vad gör det? Kul med lite tokerier. Har man tur kan man hitta något, som kan vara av intresse. Här är dock allt gammalt och fint förhållandevis dyrt. Kan förstå det, eftersom mycket förstörts i jordbävningar och tufft klimat. Antikbutiker är därför mycket sällsynta här på Bodrum halvön. Ska man fynda får man nog ge sig långt in i landet där man tröttnat på gammalt ”skräp” och längtar efter lite modern effektivitet.
Långbord
Igår firade vi Midsommar tillsammans med Kadim och Yvonne Akcas släkt och vänner. En tradition här i Yali bland oss granntanter och granngubbar.
Alltid lika trevligt och generöst. Middagen intogs över viken på ett omstartat ställe, som numer heter Barboom, där kocken är den nya ägaren. Nu är fokus på gästen, service och givetvis maten, tidigare var det det läget som var prylen. Goda mezes och ett fantastiskt långkok på lamm, potatis och citron till huvudrätt. Skönt att slippa fisk nu på sommaren, den är både liten, tunn och känns väldigt utfiskad. Vi äter mest molusker och norsk lax om somrarna. Är ni bilburna och har vägarna förbi Yalikavak, så ligger krogen utmed Palmalife Spa sidan. Ett fint, vänligt och ambitiöst ställe, hoppas den fina kocken kan fortsätta sin höga svansföring!
Kvällens look, ärmlös prickig Jane från förra året, semiantikt halsband från Afghanistan och en underbar broderad sjal jag köpte i New Delhi.
Istället för Potatis
Potatis kan ju vara gott på rätt sätt, men ofta trist när den bara är kokt rakt upp och ner. Här i Bodrum botaniserar jag bland de olika torkade bönorna som finns att köpa på marknaden eller i de vanliga stora matbutikerna. Vår nya favorit är den svartögda bönan/ blackeyed bean eller vignabönan, som den heter på fackspråk. Så här gör jag för att laga en suverän bönsallad. Låt bönorna ligga i vatten över natten. Häll av vattnet, lägg bönorna i en kastrull, täck med med vatten, salta och stoppa ner ett eller två lagerblad. Låt koka i 45/50 minuter, smaka, så att bönan har den mjukhet du vill ha. Häll av vattnet och låt dem svalna en stund. Häll sedan över en vinaigrette, som sugs upp fint av de ljumma bönorna. Jag gör min på 1/3 del rödvinsvinäger, 2/3 enkel olivolja, pressad färsk vitlök efter smak och salladskrydda efter smak. Låt bönorna mysa till sig över dagen. Sedan tillsätter jag hackad gul lök, som jag låtit dra i lite kallt vatten en stund, för att slippa den mest vassa smaken och en knippa finhacka bladpersilja. Denna sallad kanske man servera till kött, fisk, fågel eller någon varm grönsaksrätt. Väldigt god och nyttig. Nästa baljväxtsrätt jag ska göra är den klassiska turkiska Favan, den är släkt med Hummus.
Kommentera