Igår blev jag så irriterad på en gammal kaffebetonad fläck, som aldrig vill ge sig. Givetvis är det på en av mina favoritdukar, ett blommigt, folkloristiskt indiskt skynke jag köpt på Indiska för många år sedan. Vanligtvis köper jag dem hos Simrane i Paris eller på Myrorna i Skärholmen. Underbara tygstycken som lämpar sig till det mesta, duk, överkast, bonad, strandfilt, gardin eller varför inte resesällskap – ett enkelt sätt att pigga upp ett trist hotellrum. Just denna blåblommiga duk – har även figurerat som solskydd på segelbåten – har fått en stor brun fläck. Eftersom jag har påbörjat skrivandet av min nya bok och precis avslutat fläckborttagningen gav jag mig på fläcken som retat mig. Tog fram lite Remol, en bomullsrondell, tänkte att jag skulle bleka bort fläcken. Duttade hett vatten på bomullsrodellen och hällde på lite Remol, gnuggade in det vits pulvret på den bruna fläcken. Tyget ändrade färg och det såg allmänt skumt ut, tänkte, hellre en blek fläck än en brun fläck. Av gammal erfarenhet lät jag blekmedel verka någon minut, sköljde bort Remolen och fortsatte tvåla in det angripna området med min nya superkompis, olivtvålen, vips var tyget mer eller mindre återställt till sina vanliga färger och fläcken putsveck! Våga prova detta knep på dukar och textilier, som fått fläckar på helt fel ställen, ska genast bearbeta ett gäng gamla blommiga indiska trotjänare hemma, men vad vet man, det kanske inte alls går så lätt – mer om detta när jag provat.
Ljuvlig Tystnad
Morgonstund har guld i mund, det är ett uttryck som passar här i Bodrum.
Allt är underbart lugnt, de enda man hör är syrsornas härliga konsert. Havet är spegelblankt och solen håller sig lugn och fin. Alla i viken sover, efter en kväll i festivitetens tecken, Bayram. Själv har jag ägnat mig åt lite kattvård och gjort en linssallad. Vår lunch består numer av bön eller linssallad. En underskattad rätt. Jag tycker att det är så gott, så en portion om dagen är ett måste. De svartögda bönorna får ligga i blöt i 7h och gröna linser i en timme och koktiden i saltat vatten och någon passande krydda – lagerblad, timjan eller varför inte en sked provencalsk kryddblandning – ungefär densamma 45 minuter. Min sallad innehåller sedan finhackad gullök, finhackad bladpersilja, hackad basilika om det finns och en god vinegrette, mängd efter smak.
Mycket enkelt och supergott. Håller dessutom i kylen i flera dagar. Detta ska bli mina luncher i höst.
Kommentera