Boucheron

lördag, 3 februari, 2018 av Karina Ericsson Wärn

Boucheron – en anrik juvelerare i tiden. Det luktar trubbel. Fast inte trubbel som i problem, utan som i Boucherons sensuella och beroendeframkallande parfym Trouble. Lite jasmin och vanilj, och någonstans ett stråk av förförisk mysk. Jag befinner mig i det allra heligaste hos den anrika juveleraren Boucheron på Place Vendôme i Paris. Närmare bestämt i en liten lackröd elegant väldoftande kinesisk salong som sägs ha en hemlig dörr för de kunder som vill komma och gå obemärkt.

IMG_0525

På en liten filtklädd bricka ligger ormar, elefanter, en liten sköldpadda och några andra exotiska djur. Alla är de skapade av gnistrande ädelstenar och har en helt magisk utstrålning. Provar en liten snigel på vänster långfinger. Den är lätt ihopkrupen, som om den vore på väg någonstans, dess lilla kropp av vitguld är helt täckt av gula, bruna och orangea safirer. Helt plötsligt får jag lätt panik. Svullnar fingret, lär jag få trubbel. Snigeln kostar strax under halva miljonen.

Legenden säger att Boucheron flyttade till 26 Place Vendôme därför att det var den soligaste platsen på det grandiosa torget. Solljuset fick diamanterna i skyltfönstret att glimra och gnistra alldeles extra.
– Att ha Place Vendôme som adress är nästan som ett varumärke i sig, säger Jean-Christophe Bédos, Boucherons vd,som till utseendet påminner lite lätt om den svenska diplomaten Jan Eliasson. Grannarna heter Van Cleef & Arpels, Bulgari, och Chaumet. Idel luxuösa varumärken specialiserade på ädla varor.

– Vi hade tur som kunde få ett helt hus för oss själva, våra ateljéer ligger uppe på vinden. Och vi har försökt att ge våra kunder en känsla av att de befinner sig i någons privata hus, inte en butik.

IMG_0495

Det var nu inte precis igår man flyttade in. Frédéric Boucheron var bara 28 är när han 1850 grundade sin juvelerarfirma. Den första butiken och ateljén låg i närbelägna Palais Royal där idag bland annat Rick Owens, Acne och Stella McCartney huserar. Flyttlasset till 26 Place Vendôme gick 1893. Och huset, som före Boucheron just var en privatbostad, har en spännande historia. Här bodde den mytomspunna italienskan Countess Castiglione (1837 – 1899) som i mitten av 1800-talet orsakade skandal då hon blev älskarinna åt Napolen III. Countess Castiglione (som var gift) var dels omtalad för sin skönhet men också för sin fantasifulla och lätt excentriska klädstil som är väl dokumenterad då hon i ett slags Cindy Shermanskt projekt under flera år lät sig fotograferas iklädd sina fantasifulla kostymer och masker. Under slutet av sitt liv levde hon isolerad i sin bostad vars väggar sägs ha varit svarta och vars fönsterluckor alltid var stängda. Hon gick enbart ut nattetid och var omgärdad av mystik.

250px-Pierson_castiglione

Än idag finns det en air av gåtfullhet i husets träboaserade salonger och korridorer. En trappa upp passerar vi en dörr på glänt. På golvet ligger ett hav av små plastpåsar, alla fyllda med stenar i alla regnbågens färger. Runt påsarna sitter en man och två kvinnor på knä. De ser litegrann ut som dagisbarn upptagna med att spela ett spel. I verkligheten är det transaktioner på gång. Kvinnorna skall köpa in ädelstenar som småningom skall bli till exklusiva åtråvärda smycken.

– Stenen är bara ett råmaterial. I ateljén skärs den till, slipas och formas. Och det är först när ädelstenarna slipats som de blir till juveler, och det är stenens färg, genomskinlighet och hårdhet som bestämmer hur den bör slipas.

Naturligtvis duger enbart ädelstenar med de bästa förutsättningarna åt Boucheron vars skickliga hantverkare gått i lära i tolv år innan de får titulera sig juvelerare. Boucherons kunder kan välja mellan att köpa färdigt, eller komma med egna önskemål. När det gäller de färdiga kollektionerna så har de olika teman. Medan smyckena i linjen Ma Jolie (Min Sötnos) är inspirerade av en puderpuff från 50-talet, en tid då kvinnor hade smäckra puderdosor, parfymerade sig inför läggdags och hade små kammar av sköldpadd – så är smyckena i linjen Le Jeu de la Séduction (Förförelsespelet) accessoarer i förförelsens tjänst. Art-Deco, symbolism och asiatisk konst är starka inspirationskällor för Boucherons kunniga juvelerare, och ett ständigt återkommande tema är djurvärlden. Det fullständigt vimlar av slingrande ormar, färggranna fåglar och kryp hos Boucheron. Trots alla olika motiv så har smyckena alltid en sak gemensamt. De är aldrig stela, utan följsamma. Och multifunktionella. En brosch kan bli till ett hårspänne eller en halsbandsmedaljong, eller örhänge.

Jean-Christophe Bédos har varit vd för Boucheron sedan 2004 då PPR klev in som ägare i bilden. Lyxkonglomeratet som bland annat äger Yves Saint Laurent, Gucci, Balenciaga och Bottega Veneta. Året därpå, 2005, lanserade man en ny klassiker, unisexringen The Quatre som har blivit en försäljningssuccé. Ringen som ser ut som fyra ringar staplade på varandra och består av fyra olika guldmetaller, kostar knappt trettiotusenkronor. Vill man ha en av de fyra ringarna försedd med diamanter, blir förstås slutpriset ett annat. Utvecklingen av nya produkter, men också försäljningskanaler, är enligt Jean-Christophe Bédos hemligheten bakom Boucherons framgång som juvelerare.

– Demokratiseringen av lyxsektorn har lett till att förmögna köpare ställer nya krav och letar efter ännu exklusivare produkter. Ett stort antal specialbeställningar kräver att vi är flexibla och fantasifulla, vi sysslar inte med att kopiera tidigare smycken från vårt förflutna, utan ser hela tiden framåt.

IMG_0527

26 Place Vendôme må vara en gammal adress men Boucheron är minst sagt en juvelerare i tiden. Man både twittrar, facebookar samt har en nätbutik där man kan lassa varukorgen full med dyrbarheter. Och smyckena går till och med att printa ut hemma. Ja, inte de äkta förstås, men en virtuell pappersvariant. Prova själv får du se.

Nätlyx hos www.bouceron.com
I Boucherons virtuella provrum finns en magisk spegel som gör dröm till verklighet.

Stjärnor som idag gärna gnistrar ikapp med juveler från Boucheron: Jodie Foster, Julianne Moore, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche, Nicole Kidman och Penelope Cruz.

Några välkända stamkunder ”från förr” med smak för Boucerons juvelarbeten: Greta Garbo, Rita Hayworth, Marlene Dietrich, Rockefellers, målaren Gustav Moreau och författarna Oscar Wilde och Marcel Proust.

Boucheron tidslinje:

1858. Frédéric Boucheron grundar juvelerarhuset Boucheron som kommer att drivas av släkten i fyra generationer framåt.

1898. Man öppnar butik i Moskva.

1909. Sonen Louis Boucheron gör sin första resa till Indien.

1928. Maharajan av Patiala beställer inte mindre än 149 juvelarbeten av huset Boucheron.

1930. Shahen av Iran ger Louis Boucheron i uppdrag att värdera innehållet i Persiens Kungliga Skattkammare – en extravagant kollektion som bland annat innehöll världens största rosa diamanter.

1970. Ormkollektionen ”Serpent”, som än idag är en succé, skapas.

1988. Den första parfymen för henne lanseras: Boucheron.

2006. I ett samarbete med Alexander McQueen lanserar man Novak väskan i begränsad upplaga vars spänne i guld har formen av en orm.

Kommentera

Lästips

Pumps

av Karina Ericsson Wärn söndag, 9 mars, 2014

Madame Grès, del 2.

av Karina Ericsson Wärn måndag, 28 mars, 2016

Klänningen, del 2.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 april, 2013

PARIS fullbokat

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 29 maj, 2014

Underklädestvätt

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012

Karlar med stil (2)

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 15 oktober, 2014

Tänk själv

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 oktober, 2013

Lite om vintage

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 16 juli, 2014

Kostymskolan, del två.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 september, 2013

Kvinnor, lär er nätverka bättre!

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 1 januari, 2013
Bläddra i arkivet