Här kommer då det utlovade receptet på ankbröst med apelsinsås, som vi åt igår kväll. Jag gjorde först såsen, och det så här: smälte 1 dryg msk smör i en kastrull, i med 1 msk strösocker, låt puttra ihop men inte så att sockret blir brunt, i med cirka 0.75 dl vit balsamvinäger, låt skumma och puttra någon minut, häll i 3-4dl apelsinjuice och ett par matskedar portvin samt lite fågelbuljong. Låt puttra ihop. Smaka av. Känns såsen mer som sky än sås? Gör en beurre manié (blanda smör och vetemjöl), ha i en liten klick och låt koka upp. Ankbröstet stektes i het panna. Skär skinnsidan i rutor, i med skinnsidan nedåt, stek tills skinnsidan blivit knaprig, sänk värmen och vänd ankbröstet. Låt steka någon minut, ser allt för brunt ut, lägg det stekta ankbröstet i en ugnsfast form och skjutsa in det i 200 graders varm ugn, låt det vila och bli klart i ugnen, tar kanske 2-3 minuter. Skär sedan upp i tunna skivor och servera. Ankbröstet SKA vara rosa inuti. Ett bröst på ca 400 gram räcker mer än väl åt två personer. Vi åt haricot-vert och klyftpotatis till.
Ankbröst med apelsinsås
tisdag, 30 juli, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Kommentera