Aubergineröra är gott. Passar bra till kyckling, fisk och grillade grönsaker. Receptet är hämtat från min och Uluc Telmens bok Meze Maritim. Men när du ändå är i gång, tredubbla satsen!
1 stor aubergine
1 msk tahini (sesampasta)
2 st grovt hackade vitlöksklyftor
0.5 st grovt hackad serranochili
Saften av 1/4 citron
0.5 dl matolja
0.5 dl olivolja
1 dl smulad fetaost
1 msk finhackad dill
5 st finhackade fefferonis
3 st skivor formbröd
Sätt ugnen på 225 grader, pensla den sköljda auberginen med olivolja.
Rosta auberginen högst upp i ugnen i ca 20-25 min. Vänd den ofta.
Låt svalna, och skala auberginen(spara vätskan som blir kvar av skalningen).
Kör auberginen och de övriga ingredienser till en jämn smet i en mixer på full effekt i ca 3 min. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ned dillen. Servera med olivolja.
Kommentera