Vår kamrat Jan Hietala delar härmed med sig av ett recept på Sima. Finsk mjöd. Traditionen bjuder att man dricker den till Valborg, som redan passerat. Men strunt i det. Så här säger Jan: Sima är en otroligt läskande dryck som passar som aperitif före lunchen, eller till struvor. I mors finska kokbok från 1948 rekommenderas följande:
Ingredienser:
10 l vatten
1 kg – 600 gr rörsocker
2-3 citroner
10-15 torkade humlekottar
1 tsk jäst
russin
socker
Ev. vanilj
Skala noga tre små eller ett par stora citroner. Enbart det gula skalet går att använda. Befria sedan citronerna från det vita mellanskalet och skär dem därpå i skivor. Skalet, humlen och citronskivorna, samt eventuell vanilj, läggs i en kastrull med vattnet, tillsammans med sockret. Hetta upp och låt sockret lösas under omrörning. Låt jästen smälta i en liten skål med lite socker. När lagen har svalnat häller man i jästen och vispar om. Låt blandningen stå över natten.
Följande dag kokar man upp vatten och desinficerar flaskor för tio liter. Var noga med att flaskorna är rena på såväl utsidan som insidan, och naturligtvis deras korkar. Inget Atamon kan användas eftersom det skulle hämma jäsningen.
Sila av blandningen. Slå upp i flaskor. Släpp ner tre russin i var flaska och en halv tesked socker. Förslut och torka av. Om den första jäsningen har gått väl bildas genast som små kolsyrebubblor på flaskornas insida. Om man har tur kan man även få se hur ett russin åker hiss inne i flaskan, upp och ner, upp och ner, en bild som är något av det finska kökets kemiska mysterier.
Låt sedan flaskorna med mjöd stå svalt minst tre dagar. När russinen flutit upp är drycken färdig. När den skiktat sig, med ett sediment på flaskbottnen, och klar bubblande Sima upptill, är den dock som godast.
Var noga med mängden jäst. En het sensommardag på landet, för vad som tycks en evighet sedan, hördes det som om en skottlossning från matkällaren. Vi sprang dit, öppnade dörren men stängde den snabbt igen. Flaskorna brände av sina korkar och Sima sprutade som vore det champagne.
Kommentera