Maken är som en gammaldags husmor. Direkt efter lunchen sätter han igång med middagen. Det är bara att tacka och ta emot. Idag blir det Pot au Feu till middag, och den lagar maken så här:
1. En gul skalad lök rostas i ugnen.
2. Köttet + 1 vitlöksklyfta + grovsalt + hela svartpepparkorn + 1 skalad gul lök pickerad med 8 kryddnejlikor + 1 boquet garni kokas upp i vatten. Ett märgben fick åka med också.
3. Under tiden som köttet kokar upp binder man ihop purjolök med en selleristjälk med koksnöre, skala ett gäng morötter och navet (vårrova).
4. När köttet kokat upp: skumma flera gånger!
5. Låt köttet koka en timme, under lock, lägg därefter i alla grönsaker, kokeri kokera under lock igen på låg värme i drygt två timmar.
6. Servera! Alla drycker går bra till, vatten, öl, vin. Kockens uppfattning är dock att det helst skall vara rött vin i glaset. Vi dricker ett rödvin från Cahors.
Kommentera