Varsågoda, en fräsch bönsallad till sommarens utematbord eller till en låda i picknickkorgen. Receptet är hämtat ur min bok MEZE MARITIME som du kan låna på biblioteket.
- 1 1/2 dl vita bönor, blötlagda under natten
- 5 msk olivolja
- saft av 1 citron
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk nymald svartpeppar
- 1 delad och tunt skivad rödlök
- 1 knippe grovt hackad dill
- 2 urkärnade och tärnade tomater
- Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull. Fyll kastrullen med kallt vatten. Låt koka upp, sänk värmen och lägg på ett lock.
- Sjud försiktigt i cirka 45 minuter tills bönorna är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll dem i en sil och skölj under kallt vatten, låt rinna av.
- Rör ihop olivolja, citronsaft, salt och peppar i en stor skål.
- Lägg i bönorna, löken, dillen och tomaterna. Blanda försiktigt och servera.
Kommentera