Kusin Thomas Recept

söndag, 11 maj, 2014 av Oss Granntanter Emellan

Vi fortsätter att bjuda på godsaker ur Kusin Thomas receptsamling. Idag en rätt för knölar och ickeknölar. Perfekt rätt för det generösa buffétbordet.

service a la russe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjälknöl

Ugnen på 90 grader, köttet (helst älgstek) ska vara fruset.

När köttet har en innertempratur på 65-70 grader är köttet klart.

Lagen och köttet sammanförs varmt.

Lag

• 1 liter vatten

• 1 dl salt

• 2 msk socker

• 2 st lagerblad

• 2 tsk krossade pepparkorn.

• 2 msk krossade enbär.

• 2-3 vitlöksklyftor.

• Lite dragon.

Koka ihop. Låt ligga minst ett dygn, gärna längre, vänd köttet då och då i lagen.

Nobissås

• 2 st ägg

• 2 msk rödvinsvinäger

• 5 dl matolja

• 1 tsk salt

• 1 tsk svartpeppar

• 1 tsk matlagningssenap (ljus)

• 2 pressade vitlöksklyftor

• 2 msk finhackad gräslök (1 fryst paket)

Lägg äggen i kokande vatten, låt gå i 3 minuter.

I med äggen i matberedaren låt gå några varv med knivarna.

Starta matberedaren. Droppa ömsom i olja och vinäger låt gå tills det har konsistensen som majonnäs, därefter i med resten –klart!

In i kylen för att ”mumma” till sig i minst ett dygn.

Var noggrann, annars skär sig såsen lätt och du står på ruta ett igen!

Smaklig spis önskar Thomas!

 

När Thomas inte lagar mat är han major och arbetar som chef för Försvarsmaktens hundtjänstenhet. En enhet som föder upp och tränar hundar till Försvarsmaktens insatsförband. Hundarna hjälper Försvarsmaktens personal med allt från patrullering till att leta efter minor, explosiva varor, narkotika eller försvunna personer. 

 

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Boktips: Sloane ranger

av Oss Granntanter Emellan söndag, 21 oktober, 2012

Enkel puttanesca

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 31 maj, 2017

Nu blir det reklam!

av Oss Granntanter Emellan måndag, 17 december, 2012

Friterad blomkål

av Oss Granntanter Emellan söndag, 24 februari, 2013

Smink efter ålder

av Oss Granntanter Emellan söndag, 29 december, 2013

Söndagsbrunch

av Oss Granntanter Emellan torsdag, 23 augusti, 2012

Jan Hietalas goda gurka

av Oss Granntanter Emellan lördag, 31 augusti, 2013

Hermès flotta pool

av Oss Granntanter Emellan söndag, 3 november, 2013

Skostorleken

av Oss Granntanter Emellan söndag, 28 april, 2013

Marinerad sill

av Oss Granntanter Emellan lördag, 16 december, 2017
Bläddra i arkivet