Vi fortsätter att bjuda på godsaker ur Kusin Thomas receptsamling. Idag en rätt för knölar och ickeknölar. Perfekt rätt för det generösa buffétbordet.
Tjälknöl
Ugnen på 90 grader, köttet (helst älgstek) ska vara fruset.
När köttet har en innertempratur på 65-70 grader är köttet klart.
Lagen och köttet sammanförs varmt.
Lag
• 1 liter vatten
• 1 dl salt
• 2 msk socker
• 2 st lagerblad
• 2 tsk krossade pepparkorn.
• 2 msk krossade enbär.
• 2-3 vitlöksklyftor.
• Lite dragon.
Koka ihop. Låt ligga minst ett dygn, gärna längre, vänd köttet då och då i lagen.
Nobissås
• 2 st ägg
• 2 msk rödvinsvinäger
• 5 dl matolja
• 1 tsk salt
• 1 tsk svartpeppar
• 1 tsk matlagningssenap (ljus)
• 2 pressade vitlöksklyftor
• 2 msk finhackad gräslök (1 fryst paket)
Lägg äggen i kokande vatten, låt gå i 3 minuter.
I med äggen i matberedaren låt gå några varv med knivarna.
Starta matberedaren. Droppa ömsom i olja och vinäger låt gå tills det har konsistensen som majonnäs, därefter i med resten –klart!
In i kylen för att ”mumma” till sig i minst ett dygn.
Var noggrann, annars skär sig såsen lätt och du står på ruta ett igen!
Smaklig spis önskar Thomas!
När Thomas inte lagar mat är han major och arbetar som chef för Försvarsmaktens hundtjänstenhet. En enhet som föder upp och tränar hundar till Försvarsmaktens insatsförband. Hundarna hjälper Försvarsmaktens personal med allt från patrullering till att leta efter minor, explosiva varor, narkotika eller försvunna personer.
Kommentera