Vi fortsätter att bjuda på lite recept signerade Granntanten Karinas kusin Thomas. Idag bjuds det på en fiskgratäng som Thomas gör med sin bekant Peter. Smaklig spis!
Thomas & Peters fiskgratäng
1 kg vit fisk (torsk, sej eller vad du har)
Räkor (som du självklart skalar själv)
100 g stenbitsrom
300 g Philadelphia ost (naturell)
2,5 dl creme fraiche
Svart peppar
Purjolök
2-3 pkt Bacon
8 hg mjölig potatis (till duchesse har du 3 st äggulor, en klick smör och 1-2 dl grädde)
Parmesanost
Gör en sallad efter tycke & smak.
Sätt ugnen på 220 grader eller 200 om du använder varmluft. Lägg firren i en form.
Koka potatis (den gör du antingen duchesse potatis på eller mos eller varför inte bara pressa den då det är klart).
Skär purjolöken och låt den svettas i pannan med lite smör eller olja.
Blanda ihop Philadelphia, creme fraiche, stenbitsrommen, purjolöken och dra några varv med svartpepparkvarnen. Slå hela härligheten över firren. In i ugnen i ca 30 min.
Skala räkorna (de blandar du ner i formen när det är ca 10 min kvar, då strör du också över parmesan osten som du rev tidigare). Nu spritsar du också på mos eller duchesse, skjuts in i ugnen i ca 10 min.
Stek bacon (i skurna bitar) och låt rinna av på hushållspapper. Lägg i en skål så strösslar man på efter smak & behag på egen tallrik.
Drick gärna ett gott vin till detta!
När Thomas inte lagar mat är han major och arbetar som chef för Försvarsmaktens hundtjänstenhet. En enhet som föder upp och tränar hundar till Försvarsmaktens insatsförband. Hundarna hjälper Försvarsmaktens personal med allt från patrullering till att leta efter minor, explosiva varor, narkotika eller försvunna personer.
Kommentera