Ett par klassiska pumps är alltid bra att ha i garderoben. Men hur ser då ett par pumps ut egentligen?
Ja, ta en titt på Mimmi Pigg, eller ännu hellre den tecknade väninnan Betty Boop – så ska ni få se på pumps. Per definition är modellen en slät sko utan remmar eller knäppen och med en lagom hög klack. Det där med lagom är förstås ett relativt begrepp. Ju högre klack, desto snyggare ben!
Själva begreppet ”pumps” dyker för första gången upp 1555, och refererar då till en slät sko. Men varför den fick namnet ”pumps”, det vet man inte. En del förklarar det med att när man gick i skon så lät det ”pumps”. Andra hävdar att begreppet kommer från den holländska skotermen: pampoesje.
En som visste allt om hur ett par pumps skulle designas var fransmannen Roger Vivier (1913-1998). Marlene Dietrich, Brigitte Bardot och Liz Taylor – alla var de fans av Viviers klackar. Mellan 1953-1963 designade han skor åt Dior. Och han anlitades av Balmain, Chanel, Balenciaga, YSL och Ungaro. Nu var det inte bara skulpturala pumps som förvandlade fotvalvet till en erogen zon som var Viviers specialitet, utan framförallt extravaganta material, detaljer och knasiga klackar. Idag förs Viviers arv vidare av skogurun Bruno Frisoni och ex-modellen Ines de la Fressange som tillsammans driver butiken Roger Vivier (29, rue du Faubourg-Saint-Honoré, 75008 Paris).
I Viviers fotspår har sedan många följt. Med ”Sex and the City” lärde vi oss dyrka Manohlo Blahnik och Christian Louboutin har förfört oss med fetischmodeller i högblank lack. Men en som verkligen fört upp de klassiska pumpsen på önskelistan igen är Pierre Hardy vars karriär tog fart 1988 då hans powerpumps för huset Dior gjorde succé. I hans Parisbutik (156 galerie de Valois, 75001 Paris) finns pumpsen med stort P.
Själv satsar jag i vår på en slags pumpsens urmodell, ”Simple Pump” med en klack på 85 mm signerade Christian Louboutin.
Kommentera