Ingefäran är utseendemässigt en rätt så oansenlig blek sak. Men ack vilken kraft den besitter. Ett måste att ha hemma i kylen.
Ingefäran innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter olerosin, som ger den skarpa smaken. Ingefäran är förutom att vara en antioxidant även slemlösande, stimulerar cirkulationen, hjälper matsmältningen på traven och fungerar avslappnande. En riktig bästis. Den färska knölen är förstås att föredra framför pulver på burk (som förstås är toppen att strö på filen eller gröten). I asiatiska matbutiker kan man köpa kanderad ingefära, som är bra för matsmältningen. Den färska ingefäran skalar du enklast med en vanlig potatisskalare, eller med en sked. Förvara din knöl i svalen.
Nyttigt med ingefära:
Riv lite färsk ingefära i en kopp. Häll över kokande vatten. Drick som te. Perfekt att ta med i termos vid utflykt i kallt väder. Söta gärna med honung.
Smaksätt rinnande honung med riven ingefära och rivet citronskal. Använd som topping till färsk frukt.
Vår lever blir hårt belastad av stress och alkohol. Ingefäran sätter fart på kroppens restprodukter och toxiner, och är därför otroligt bra att ta till om man vill rena insidan. Kuren förbättrar även allmäntillståndet och stärker immunförvaret. Koka upp 3 dl vatten med 3 tsk malen ingefära och 3 tsk gurkmeja. Dra av från värmen och låt stå i 30 minuter. Sila. Kyl. Ta sedan 2 tsk av det elixir före varje måltid under 14 dagar – så länge håller sig din dekokt om du förvarar den i kylen.
Kommentera