Enkla nöjen

torsdag, 29 augusti, 2013 av Karina Ericsson Wärn
En skön stund behöver inte nödvändigtvis handla om att ge sig hän åt någon härlig kroppsbehandling eller fysisk aktivitet med härlig efterkänsla. Det kan lika gärna handla om att ge sig själv ett nytt perspektiv på vardagen. Att upptäcka att den inte är så himlans slentrianmässig ändå.

 

Men hur gör man då, för att lyfta blicken från tvättkorgen och stekpannan – och bli medveten om att de eventuella problem man har egentligen kanske är rätt futtiga. (Eller, om man nu faktiskt har problem som är både djupa och allvarliga, så kanske de åtminstone kan få skjutas åt sidan ett tag). Enklaste sättet att få nytt perspektiv på tillvaron är att utsätta sig för nyheter. Göra annorlunda. Det kanske låter urbanalt, och möjligen är det också det. Men det fungerar faktiskt. Prova att lägga dig på golvet ska du se, visst ser rummet annorlunda ut! Svårare än så behöver det nästan inte vara. Stagnation är tristessens bästa väninna. Bryt ditt vardagsmönster, och livet blir…ja, faktiskt lite roligare.

Föredrag och kurser. “Kosmisk kemi – lagen om ämnenas reaktioner”, “Har religionen överlevnadsvärde?”, “Hästkraft – att umgås med hästar på hästarnas villkor” – allt är rubriker på föredrag som hålls under en och samma kväll när jag kikar i dagstidningen. Att lyssna till hängivna experter, vilket ämne det än må vara, kan vara fascinerande. Och det kan hända, att den entusiasm och besatthet de känner inför sina svampar, cykelbanor eller 1920-talets stadsplanering (eller vad det nu kan vara) smittar av sig.

Varför inte sticka iväg på ett föredrag? Åtminstone kanske en eller ett par gånger i halvåret. Välj gärna något ämne som är helt obekant. Kanske ett föredrag om en spännande person, saligt avsomnad. Eller en introduktion till det libanesiska matbordet med efterföljande smakprovning. Eller en afton om moderna antikviteter, från 1976 och framåt. Den riktigt djärve satsar på en hel kurs. Vad sägs om meditation, koreansk matlagning eller franska för nybörjare? Välj och vraka! Viktigast är att skaffa sig nya vyer, och kanske träffar men en ny bekant på köpet?

Att tänka på för wannabee-specialisten:

  • Höstkurser kan låta lockande. Men, hur kul är det att behöva lämna den egna varma boningen, när det är som mörkast och ruskigast utomhus? En vårkurs kanske är lättare att komma iväg på.
  •  Man får resa sig upp och gå från föredrag som är så tråkiga att klockorna stannar.

Gratisnöjen. Världen är full av gratisnöjen, särskilt om man bor i en storstad. Har man naturen utanför husknuten kanske man hävdar att det bästa gratisnöjet finns utanför fönstret. Själv föredrar jag skyltfönster, folkmyller och tunnelbanelinjer framför myggtäta buskage och nedblåsta skogar. Besöker man en storstad över en weekend, kan det krävas en rätt så välfylld plånbok. Det ska både shoppas, och ätas gott. Men är man lite om sig och kring sig, så finns det alltid ett stort utbud av upplevelser och kommande minnen, som är alldeles gratis. Lunchmusik i kyrkan, och fri entré på muséer är till exempel nöjen man ska unna sig, inte bara på weekendsemestern, utan även hemma.

Gratis är det också att fokusera på sig själv en stund. Att skriva dagbok, är ett utmärkt sätt att få ur sig tankar som ligger och gnager. Eller bara berätta om vad som händer runtomkring. Det är lätt att bli hemmablind. En dagbok hjälper en att minnas det man glömt. Och vet man med sig att dagboken väntar på att få en rapport om senaste nytt, så skärps sinnena en smula. Ett trevligt sällskap både på resan och hemma. Självklart ska dagboken vara vacker, en fröjd för ögat, och med sidor av bra papperskvalitet.

Tips på gratisnöjen:

  • Skaffa dig en brevvän! Det är en härlig känsla att bland räkningar och reklam få syn på ett handskrivet kuvert.
  • Besök gallerier och elevutställningar. Varför inte bygga upp en liten konstsamling? Elevarbeten och verk av det unga avantegardet är aldrig dyrt. Kan visa sig bli en bättre investering än pensionsförsäkringen.
  • Gör radioteatern till en lyxstund. Duka upp en liten supé framför radion och byt om till något fint. Är pjäsen trist, har du varken förlorat biljettpengar eller gått ut i onödan.
  • Biblioteket är fantastiskt. Här kan man frossa i både glossiga magasin, låna film, skrämma sig själv med en ruskig kriminalare, lära sig om vad som helst, via bibliografier bli expert på andras liv, uppdatera sig på poesifronten. Ja, det är bara att välja. Utmärkt ställe även när man är på resande fot. Här kan man vila fötterna och gå på toa.

MikrosemesterCompact living har vi ju lärt oss att leva med. För många är det bara ett begrepp, för andra är det en högst vardaglig realitet som innebär ett boende på liten effektiv yta. Tänk om vi var lika bra på att semestra effektivt, som vi är bra på att anamma fiffiga lösningar för minibostaden. Vaddå, kanske du tänker. Det finns ju resebyråer specialiserade på weekendsemestrar och i tidningarna annonseras det jämt och ständigt om romantiska övernattningspaket på gamla herrgårdar. Så sant, så sant. Men vad jag är ute efter är en form av kortsemester. En så kort ledighet att den varken kräver ett tallande på sparade semesterdagar eller ett extra sparkonto. En semester i mikroformat helt enkelt. En slags lyxficka i vardagen, som inte kräver någon större ekonomisk uppoffring, bara lite planering, och viljan förstås.

Förslag på mikrosemestrar:

  • Gourmetmorgon. Att frukosten är dagens viktigaste mål, det tjatas det alltid om. Mer sällan pratas det dock om hur och var vi äter frukost. Bryt slentrianen, och ät frukost på hotell. Njut av knapriga frallor eller fullkornsbröd, färsk frukt, 3 minuters eller 7 minuters ägg, fem sorters müsli, andra språk, prasslande morgontidningar och av att bortplockning och disk tas hand av någon annan.
  • Champagne är klassisk lyx. Varför inte gå med barn till skola och dagis som vanligt på morgonen, och sen återvända hem – till en gemensam champagnefrukost. Finns ingen sambo, kan man ju bjuda in någon. Och har man inga barn, behöver man ju inte gå till dagis först.
  • Dejta! Vi bokar tid hos både tandläkare, bilbesiktning, massörer, frisörer, terapeuter, vårdcentraler och familjerådgivning, men sällan hos varandra. Varför inte boka in en lunch med livskamraten eller bästa vännen!
  • Filmtajm! Att gå på bio mitt på dagen, är lite småsyndigt – och därför extra härligt. Förfogar du inte över din egen tid, varför inte ta en långlunch med film?

 

 

Kommentera

Lästips

Hubert de Givenchy

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 februari, 2014

Hermès flotta pool

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 november, 2013

Om att flyga med stil

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 november, 2012

Bästa handväskan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 21 augusti, 2013

Tack för i år!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 29 december, 2013

Breda höfter eller?

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 22 augusti, 2012

Sommarens bästa rosé

av Karina Ericsson Wärn söndag, 7 juli, 2013

Flyga med hund

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 januari, 2016

Min stil

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 februari, 2013

Dietrichs herrbyxa

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 juni, 2013
Bläddra i arkivet