En devis och ett gott råd som kan vara bra att titta på (och komma ihåg) när lusten sviker. Devis: Som du är klädd blir du hädd. Gott råd: Använd din klädvårdstid till annat också, typ lyssna på radio, ljudbok eller tala i telefon med någon kär person, eller var bara för dig själv i en bubbla, helt enkelt lite egentid.
TVÄTTRÅD
- FLYTANDE TVÄTTMEDEL ÄR MELODIN, då slipper man små vita korn, som ej löst upp sig. Dyra tvättmedel är inte alls bättre än billiga. Jag använder det till allt. Dosera ej för mycket.
- Lite sköljmedel skadar aldrig.
- Halvmaskin räcker många gånger, inspektera hur många kilo som maskinen klarar på de olika programmen.
- Allt går mer eller mindre att tvätta i en bra maskin.
- Läs alltid tvättråden i plagg du köper. Glöm dock inte att de flesta fabrikanter tar det säkra framför det osäkra, skriver nämligen 30 grader handtvätt, för det tål de flesta materialen.
- Syntetspäckade material får gärna en läskig doft efter ett tag, släng plagget, det blir inte bättre än så. Bakterierna suger sig fast.
- Underkläder och strumpor ska tvättas i 60 grader, för att bli av med bakterier. Strumpor bör vändas ut och in, för att vara på den säkra sidan.
- Damunderkläder i synteter, bh och nylonstrumpor i alla former, midjeformare osv, tvättar jag i olika tvättpåsar. Inte pga av bygelproblem utan att alla band, hakor och hyskor, långa strumpor trasslar in sig i varandra efter alla varv i maskinen.
- Snyggare herrskjortor kan man behandla lite i halsen med lite fläckborttagning och köra in i 40 grader. Häng upp dem på galgar för tork.
- Vänd ut och in på jeansen, tvätta tillsamman med liknande plagg, luft torka.
- Kashmir ska tvättas på 30 grader ull/handtvätt, EFTER DET KAN PLAGGEN FÅ ÅKA RUNT I TORKTUMLARE I C:A 3 MINUTER PÅ VARMASTE. Fibrerna i plagget lyfter och får en ny karaktär, sedan är det bara att hänga in dem i torkskåp eller i luften.
- Damklänningar, toppar och blusar tvättar jag nästan alltid på 30 – 40 grader i stor tvättpåse. Lufttorka.
- Handdukar och lakan 60 grader, handdukar tumlas och lakan lufttorka.
- Undvik torktumlare in i det längsta, den äter upp plaggen och framkallar noppror.
- Handtvätt funkar fint i snälla maskiner.
FÄRGNING I MASKIN
- Svarta plagg går alldeles utmärkt att fräscha upp med Dylons svartfärgs tvätt.
- Plagg som förlorat färg eller är trist beiga eller grå, går med fördel att färga om i någon skön färg, dock ej ljusare.
- Blöt plagget ordentligt först, läs på förpackningen. Ofta så här: in med det blöta plagget i maskinen, lägg in den lilla färglådan, färgsaltet och häll över ett fixerings salt. Sätt på ett 40 eller 60 gradigt program. Efter färgningen, tvätta ur plagget och maskinen som vanligt. Resultatet brukar till 100% bli topp. Vid dåliga resultat är det oftast med för mycket syntet.
HANDTVÄTTSTIPS
- Använd flytande tvättmedel.
- Siden ska tvättas i ofärgat schampo, inget sköljmedel i vattnet. Sidenet blir då icke papprigt.
- Handstickade ullplagg mår bra av handtvätt, 2 tvättvatten, låt plagget ligga och dra i några minuter och krama lite snällt i det. Två sköljvatten. Vattnet ska vara handvarmt. Krama ur plagget i ett badlakan, låt det plantorka, vänd på det några gånger.
RENGÖRING UTAN VATTENTVÄTT
- VÄDRING! Ullplagg mår bäst av att hängas ut på vädring efter användning. Fibrerna får lite luft och fukt och renar sig själv, tänk på alla djur som blir fina av lite fukt. Har du ingen möjlighet att hänga ut ullplaggen, häng in dem i badrummet, när du duschar eller badar.
- BABYSERVETTER! En perfekt metod att ta bort fläckar på syntet. Täckjackor och andra plagg i nylon mår alldeles utmärkt av en lite servett rubb, då fläcken är där. Jag använder dem till allt. Tål en babyrumpa dem, så tål allt annat dem. En multiprodukt.
- SPECIALKNEP FÖR BLODFLÄCKAR: ditt eget blod löser du bäst med din egna saliv, enzymerna löser upp blodet, tvätta sedan som vanligt.
- SVETTLAPPAR: ett klassiskt hjälpmedel att sätta i ömtåliga plagg, som det gärna blir bestående vatten fläckar på, eller plagg som inte mår så bra av att tvättas för mycket mer vädras.
- SALT: ett gammalt beprövat knep på rödvinsfläckar, strö ut mycket direkt.
- NOPPROR PÅ STICKADE PLAGG: antingen borstar man upp dem med en liten tuperingsborste i äkta borst, eller kammar man bort dem med en frisörskam.
KLÄDVÅRD MED ÅNGSTATIONEN
- Ju mer man stryker ju bättre blir man. Det är som med allt annat, övning ger färdighet. Om man har en garderob med mycket plagg som bör strykas är en ångstation att föredra. Plaggen blir fina på en gång. Vissa plagg typ som vävd bomull och siden blir mer hållbara av att strykas.
- Ångstationen på bilden är en Rolls Royce i stryksammanhang. Ett fantastiskt hjälpmedel för ateljéer, butiker, hotell med service och hushåll med höga krav. Den stryker alla material med precision pga av de olika inställningarna.
- Risken till genomslag är minimal om man sätter på fläkten under strykbrädan.
- Blankstrykning är en omöjlighet.
- Och med teflonplattan stryker man rakt över paljetter och stenar med lätthet.
- Gamla sidenklänningar blir som nya, inga värmefläckar utmed sömmar.
- Den givna accessoaren för en karl med en flott garderob. Plötsligt blir det kul och spännande att stryka. Har gjort testet på min make.Plötsligt strök han varenda skjorta och tröja med lust.
- Med ångborsten får man bort sittveck och annat trist på kostymer.
- Fräscha upp ullplagg överlag.
- Tyvärr är plagg gjorda av för mycket syntet ofta svåra att få riktigt snygga efter ett tag. De flesta synteter är av ganska usel kvalitet för att hålla ett lågt pris. Hållbarheten är låg. Ofta går det inte att stryka plaggen, eftersom plast redan är färdigfixerat.
- Fina synteter är minst lika dyra som äkta material och är lätta att sköta.
Kommentera