När min gode vän krögaren Uluc ”Bullen” Telmen frågade om vi tillsammans skulle göra en bok om Turkiets kust och kost fanns ingen tvekan. Uluc själv brukar varje sommar hyra en gulet – den typiska turkiska motorseglaren av trä – och bjuda in vänner på en oförglömlig vecka kantad av smakupplevelser. Resultatet blev ”Meze maritime” en kulinarisk resa längs Turkiets kust. Detta recept är hämtat ur vår bok.
Friterad blomkål med myntadipp – Karnabahar kızartması
Ingredienser
1 blomkålshuvud
2 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 dl solrosolja
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 litet knippe hackad mynta
1. Dela blomkålen i små jämnstora buketter.
2. Vispa äggen i en bunke, tillsätt mjöl, salt och peppar. Vispa till en slät smet.
3. Hetta upp solrosoljan i en låg, vid panna. Doppa blomkålen i smeten och lägg ner i oljan.
4. Fritera i 3–4 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och lägg upp på ett varmt fat.
5. Blanda yoghurt, vitlök och mynta i en skål. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera blomkålen med myntadippen.
Kommentera