Afrika är förstås ständigt närvarande i Frankrike. På radion finns särskilda kanaler som följer den politiska utvecklingen ner på en lokalnivå i olika länder, rapporterar om afrikansk cup-fotboll och följer kulturlivet. Rapporterna är dels från forna kolonier, men framförallt från de länder som Frankrike fortfarande har ”intressen” i – och de är många. Några av dessa länder befinner man sig i krig med.
Paris eget Afrika heter Goutte-d’Or och ligger i 18e arrondissementet alldeles vid foten av Montmartres kulle, ett stenkast från Sacre Coeur. I Goutte-d’Or, finns hela den Afrikanska kontinenten representerad. Området kring Rue de la Goutte-d’Or och metrostationen Barbès-Rouchefort är nordafrikanernas. Här har Frankrikes största invandrargrupp, algerierna, bott sedan 1920-talet. Lite längre norrut, vid metrostationen Chateau Rouge – dominerar framförallt Östafrika. På Rue Polonceau råder full konkurrens mellan det senegalesiska, kamerounska och nordafrikanska köket – krogarna är många.
Marché Dejean. Det afrikanska centrumet är ett triangelformat livligt men slitet kvarter alldeles vid métrostationen Chateau-Rouge. Huvudgatorna heter Rue Dejean, Rue des Poisonnieres och Rue Poulet. Gatunamn som håller vad de utlovar. Mat! Här utspelar sig en högljudd marknad full av afrikanska godsaker och läckerheter. Här finns köttbutiker där allt förstås är hallalslaktat. Grönsaksstånd med manioc, gombos, kryddblandningar, bananblad, färsk peppar – allt du kan tänka dig behöva för en afrikansk måltid. Själva matmarknaden, är koncentrerad till Rue Dejan. Glöm inte att spana in fiskarna!
Men det är inte bara mat som gäller på Marché Dejean. I kvarteret finns allt som behövs för att fixa till den perfekta afrofrisyren. Löshår i alla tänkbara färger, nyanser och kvaliteter. Specialvax och hela peruker. Smink och hudvårdsprodukter för den färgade hyn – hos kvarterets apotek finns en hel serie skönhetsprodukter med det självklara namnet ”Produits Château Rouge”. Och sist men inte minst finns här butiker helt och hållet specialiserade på afrikanska tyger. Tro dock inte att tygerna är importerade direkt från Afrika. Nej, de flesta batiktrycken är Made in Holland. Ett gammalt ”mönster” kvar sedan kolonialtiden.
Kommentera