Efter en dag bland räkningar och fakturor, styr jag kosan hemåt i regnet. Mysan bryr sig inte. Det ska städas, plockas och lagas veckoluncher. Jag äter gärna samma mat varje dag, bara den är god och vällagad. Nu när hösten kommer lagar jag alltid vår väninna Anitas linssoppa. Anita har ett förflutet som narkossköterska och sjuksköterske lärarinna med special kompetens på krigen långt österut. Hon har dessutom drivit en vegetarisk restaurang i Gbg – Gits stad. Så när Anita bjuder på sina underbara vegetariska rätter är det bara att spetsa öronen. Så i afton mellan sopsäckar och dammsugare, puttrade soppan. Och jag vill gärna dela med mig av detta fenomenalt enkla recept, som är både nyttigt och gott.
Man tager vad man haver. skala grönsakerna, ta hela eller halva chilin, beroende på hur känslig du är. Hacka alla grönsaker i små bitar. Svetta löken, chilin och vitlöken tillsammans med spiskummin och gurkmeja i en snäll olivolja eller rapsolja, beroende på smak. Låt smakerna puttra in i varandra på svag värme. Min gryta är nog 5 liter, har ingen koll, men tror det. Jag går på känn vad det gäller mängder.
Putta sedan ner potatisen och i följd palsternacka, moroten och paprikorna, låt det puttra ihop på svag värme, tillsätt lite salt.
Sist men inte minst häll i linser, så att det ser ut så här, låt det puttra på svag värme med de övriga grönsakerna.
När det känns som om alla ingredienserna gift sig med varandra, häll över vatten, så att det täcker grönsakerna ordentligt. Låt soppan puttra på, svag värme, häll på lite vatten hela tiden.
Låt det puttra fint i 30-40 minuter, så att allt kokar ihop.
Så här ska det se ut när soppan är ihop kokt.
Fram med mixer staven och mixa soppan helt slät, smaksätt med salt och gärna med lite citron eller lime saft.
Strö lite chili flakes över – smaklig måltid!
Kommentera